Εικονική έκθεση με έργα της Εθνικής Πινακοθήκης και χρήση ηλεκτρονικού ξεναγού (EL-CUR-663)

Το παρόν σενάριο είναι σχεδιασμένο για την προετοιμασία των μαθητών ενός σχολείου πριν πραγματοποιήσουν την ζωντανή επίσκεψή τους στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και διδάσκεται με τη μορφή ενός ομαδοσυνεργατικού project. Αποτελείται από οκτώ αυτοτελείς ωριαίες δραστηριότητες οι οποίες εκπονούνται από έξι ομάδες μαθητών στο εργαστήριο υπολογιστών (Τ.Π.Ε.) του σχολείου. Στόχος όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι η δημιουργία ενός τελικού project το οποίο θα περιλαμβάνει μια τρισδιάστατη εικονική περιήγηση σε έναν φανταστικό εκθεσιακό χώρο, ο οποίος θα φιλοξενεί επιλεγμένα έργα της Εθνικής Πινακοθήκης με ταυτόχρονη χρήση ενός ηλεκτρονικού ξεναγού στα αγγλικά.

Η περιήγηση σε μια εικονική έκθεση δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να μελετήσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα τους μέσα από την άνεση της τάξης τους. Επίσης η δημιουργία μιας εικονικής έκθεσης μέσα σε ένα εργαστήριο υπολογιστών δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να μάθουν να χρησιμοποιούν ένα πλήθος εργαλείων Τ.Π.Ε. Μερικά από αυτά είναι η Ιστοεξερεύνηση σε επιλεγμένες σελίδες, η επεξεργασία κειμένου, η δημιουργία παρουσιάσεων, η επεξεργασία εικόνας, η ψηφιακή ζωγραφική,  o προγραμματισμός σε περιβάλλον Scratch, η Ρομποτική με Lego Wedo 2.0, η εκμάθηση προγραμμάτων δηµιουργίας εικονικών εκθέσεων.

Στο τέλος αυτής της μαθησιακής διαδικασίας οι μαθητές θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την πραγματική επισκεψη τους στην Εθνική Πινακοθήκη όπου μεταξύ των άλλων αξιόλογων εκθεμάτων που θα δουν θα αναζητήσουν και αυτά που μελέτησαν διεξοδικά στο ομαδοσυνεργατικό τους project. Τα έργα με τα οποία θα δουλέψουν οι ομάδες είναι:

  1. Το ψάθινο καπέλο του Νικόλαου Λύτρα
  2. Ιδού ο Νυμφίος έρχεται του Νικόλαου Γύζη
  3. Η Σταύρωση του Ανδρέα Παβία
  4. Το ψαριανό μοιρολόι του Θεόδωρου Βρυζάκη
  5. Η ταφή του Χριστού του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
  6. Η συναυλία των Αγγέλων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Η επιμέλεια των κείμενων που χρησιμοποιήθηκαν , καθώς και η αφήγηση στα βίντεο έγινε από την Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

This learning scenario has been developed during the “Ψηφιακή εκπαίδευση με πολιτιστική κληρονομιά” online course. The course aimed to improve teachers’ understanding of cultural heritage in order to efficiently integrate it into their lessons and practices. The courses can be accessed here.

Δημιουργός: Iωάννης Ε. Τσιόπτσιας

Ηλικία Μαθητών: 10 -12 ετών

Λέξεις-κλειδιά: Εικονική έκθεση, Εθνική Πινακοθήκη, Προγραμματισμός Scratch, Ρομποτική Lego Wedo 2.0

Σενάριο

Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the National Gallery – Alexandros Soutsos Museum .

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial