Η «ποιότητα» και η «ποσότητα» σ’ ένα αρχαίο θέατρο (EL-CUR-685)

Οι μαθητές  και οι μαθήτριες από το εισαγωγικό κείμενο στο σχολικό βιβλίο για τη διδασκαλία της «Αντιγόνης» πληροφορούνται την αξία της συγκεκριμένης τραγωδίας τόσο για τον ίδιο τον ποιητή όσο και για τους θεατές. Έτσι, με αυτήν ο αρχαίος τραγωδός Σοφοκλής κερδίζει το 442 π.Χ. την πρώτη νίκη στους θεατρικούς αγώνες, ενώ οι θεατές εκείνης της εποχής, όπως συνέβαινε και με τη θέαση κάθε τραγωδίας, συμμετείχαν λογικά και συναισθηματικά στα δρώμενα και καθώς ζούσαν έντονα τον ανθρώπινο μύθο μέσα στο τραγικό μεγαλείο του έργου, λυτρώνονταν, με τη μαγεία της τέχνης, και γίνονταν ελεύθεροι και ανώτεροι άνθρωποι.

Ερχόμενοι στο παρόν, επιδιώκεται με τη διδασκαλία της «Αντιγόνης» οι μαθητές και οι μαθήτριες να βιώσουν τα ίδια συναισθήματα και να κατανοήσουν την επιρροή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου γενικότερα και της συγκεκριμένης τραγωδίας ως προς τα «κατά ποσόν» και «κατά ποιόν» της μέρη. Με άλλα λόγια να διερευνήσουν τη διαχρονική επίδραση των διαλόγων των βασικών προσώπων στα επικά μέρη και του Χορού στα λυρικά μέσα από τα ηθικά πρότυπα συμπεριφοράς που ενσαρκώνουν, τις ιδέες και τις σκέψεις  που εκφράζουν όχι μόνο στους ίδιους και τους σύγχρονους θεατές σε κάθε περιοχή που παίζεται η συγκεκριμένη τραγωδία. Επιπλέον, με το παρόν μαθησιακό σενάριο θα αναζητήσουν αυτήν την επιρροή στη θεατρική παραγωγή άλλων χωρών αλλά και γενικότερα σε άλλες μορφές τέχνης (ζωγραφική, μουσική κ.α.) και τον τρόπο που αυτές αποτυπώνουν τα βασικά πρόσωπα του έργου.

This learning scenario has been developed during the “Ψηφιακή εκπαίδευση με πολιτιστική κληρονομιά” online course. The course aimed to improve teachers’ understanding of cultural heritage in order to efficiently integrate it into their lessons and practices. The courses can be accessed here.

Δημιουργός: Μάρθα Ιορδανίδου

Ηλικία Μαθητών: 16 ετών

Λέξεις-κλειδιά: Αρχαίο θέατρο, Αντιγόνη, πολιτισμική ενότητα των λαών, δημοκρατία, ατομική ευθύνη

Σενάριο

Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Ρέικσμουζεουμ.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial