Capitale  europene ale culturii (RO-CUR-779)

Scenariul realizat pentru Curriculum la decizia școlii  (CDȘ) cu titlul: “Europa și europenii” dorește să familiarizeze elevii cu valorificarea patrimoniului cultural European al orașelor ce au fost dobândit titlul de “Capitală Europeană a Culturii”. Având ca scop final realizarea hărții digitale a capitalelor culturale europene din 1985 până în 2023, elevii, grupați în echipe de câte 5 membri, vor realiza scurte prezentări cultural-istorice și turistice a 2 orașe capitale culturale europene, utilizând softuri didactice (Gennially, Canva, Padlet, Google earth,etc) dar în principal site-ul Europeana și materialele cursului „Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural”. Scopul final al prezentului scenariu este de a-i ajuta pe elevi să integreze materialele digitale în activități de învățare deschise, să-i stimuleze să descopere noile valențe ale patrimoniului cultural european. Prin utilizarea în principal a metodei Clasa inversată (flipped classroom) elevii devin principalii autori ai conținutului didactic, având ca finalitate realizarea materialelor didactice digitale pentru cursul opțional. Materialele digitale de prezentare a capitalelor culturale sunt realizate acasă de elevi iar în timpul lecției se dezvoltă tema și are loc dezbaterea și includerea informațiilor în format electronic, pe hartă digitală.

Acest scenariu de învățare a fost realizat în cadrul cursului online MOOC ”Educație Digitală cu ajutorul Patrimoniului Cultural-2023” Cursul are scopul de a dezvolta competența și practicile digitale ale profesorilor, îmbunătățindu-le perspectiva asupra patrimoniului cultural digital, precum și modul de utilizarea a acestuia, pentru a-l integra eficient în activitățile lor online și offline, indiferent de disciplina predată.

Autor: Irina -Elena Pătrăuceanu

Vârsta elevilor: 17-18

Subiect: Geografie

Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Rijksmuseum.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial