Crvena Marta i njena Batina (HR-CUR-661)

Nekoć davno, u jednom malom mjestu u Baranji, živjela je grofica imenom Marta. Osim što ju je krasila iznimna ljepota i duga crvena kosa, slovila je i kao jako zločesta. Zbog njene duge riđe kose zvali su je Crvena Marta (mađ. Vörös Márta). Kmetove koji su obrađivali njezine vinograde tretirala je jako grubo, često ih je i bičevala. Prijelaz preko Dunava nesretnom puku naplaćivala je u dukatima, a onima koji nisu imali dukat za prijelaz tjerala je batinama da obrađuju njezin vinograd danima kako bi ga zaradili.

Kako je ova legenda pronašla svoje mjesto u nastavi i predmetnim kurikulumima matematike i hrvatskog jezika? Integracijom kulturne baštine, IKT-a, matematike, igrifikacije i „storytellinga“ postiže se uključenost učenika, motiviranost i ustrajnost. Osim toga, pobuđuje i osjećaj pripadnosti. Ovaj scenarij učenja pridonosi razvoju osobnoga identiteta, prepoznavanju i poštivanju nacionalne prirodne i kulturne baštine uz istodobno uvažavanje različitosti i drugačijih načina razmišljanja i življenja (MPT održivog razvoja).

Osnovna aktivnost scenarija jest interaktivni strip o Crvenoj Marti u kojemu se se proučava etimologija naziva naselja u Baranji kroz usvajanje ishoda iz Hrvatskog jezika, a istodobno usvajaju ishodi iz matematike iz teme volumen rotacijskih tijela.

This learning scenario has been developed during the “Digitalno obrazovanje s kulturnom baštinomonline course. The course aimed to improve teachers’ understanding of cultural heritage in order to efficiently integrate it into their lessons and practices. The courses can be accessed here.

Author: Ella Rakovac Bekeš

Age of students: 16-17

Subject and topic: Matematika, Hrvatski jezik, Informatika, Povijest/Matematika – volumen rotacijskih tijela, Hrvatski jezik – analiza tekstova i njihov utjecaj na identitet; analiza rečenica, Informatika – multimedijski alati, Povijest – Austro-Ugarska monarhija i Matija Korvin

Would you like to know more about this learning scenario? You can download it below:

Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Österreichische Nationalbibliothek.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial