Crvena Marta i njena Batina (HR-CUR-661)

Nekoć davno, u jednom malom mjestu u Baranji, živjela je grofica imenom Marta. Osim što ju je krasila iznimna ljepota i duga crvena kosa, slovila je i kao jako zločesta. Zbog njene duge riđe kose zvali su je Crvena Marta (mađ. Vörös Márta). Kmetove koji su obrađivali njezine vinograde tretirala je jako grubo, često ih je i bičevala. Prijelaz preko Dunava nesretnom puku naplaćivala je u dukatima, a onima koji nisu imali dukat za prijelaz tjerala je batinama da obrađuju njezin vinograd danima kako bi ga zaradili.

Kako je ova legenda pronašla svoje mjesto u nastavi i predmetnim kurikulumima matematike i hrvatskog jezika? Integracijom kulturne baštine, IKT-a, matematike, igrifikacije i „storytellinga“ postiže se uključenost učenika, motiviranost i ustrajnost. Osim toga, pobuđuje i osjećaj pripadnosti. Ovaj scenarij učenja pridonosi razvoju osobnoga identiteta, prepoznavanju i poštivanju nacionalne prirodne i kulturne baštine uz istodobno uvažavanje različitosti i drugačijih načina razmišljanja i življenja (MPT održivog razvoja).

Osnovna aktivnost scenarija jest interaktivni strip o Crvenoj Marti u kojemu se se proučava etimologija naziva naselja u Baranji kroz usvajanje ishoda iz Hrvatskog jezika, a istodobno usvajaju ishodi iz matematike iz teme volumen rotacijskih tijela.

Author: Ella Rakovac Bekeš

Age of students: 16-17

Subject and topic: Matematika, Hrvatski jezik, Informatika, Povijest/Matematika – volumen rotacijskih tijela, Hrvatski jezik – analiza tekstova i njihov utjecaj na identitet; analiza rečenica, Informatika – multimedijski alati, Povijest – Austro-Ugarska monarhija i Matija Korvin

Would you like to know more about this learning scenario? You can download it below:

Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Österreichische Nationalbibliothek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial