Lokalizacija ciljeva održivog razvoja (HR-CUR-747)

Prema UN-u, ciljevi održivog razvoja (globalni ciljevi) univerzalni su poziv na akciju za okončanje siromaštva, zaštitu planeta i osiguranje da do 2030. svi ljudi uživaju u miru i prosperitetu. Ovaj scenarij učenja usredotočit će se na održive gradove i zajednice (Globalni cilj 11) čime se promiče aktivno građanstvo ekološki prihvatljivim ponašanjem i održivim razvojem na lokalnoj razini. Scenarij donosi niz lako prilagodljivih aktivnosti kojima učenike potičemo na održivije ponašanje i na osmišljavanje održivih rješenja za njihov kraj. Učenici će samostalno istraživati ciljeve, odabrat će kojemu se žele posvetiti te će tražiti primjere lokalizacije globalnih ciljeva razvoja u svome kraju. Nakon toga će iznjedriti kreativna rješenja kako bi pomogli svome kraju da postane održiviji te će sudjelovati u ploggingu. Uključene su aktivnosti izrade digitalnih uradaka koje učenici lako u obliku QR koda mogu podijeliti u školi sa zainteresiranim učenicima i nastavnicima, ali i u lokalnoj zajednici. Scenarij učenja zasniva se na interdisciplinarnom i višejezičnom pristupu koji učenika stavlja u središte nastavnog procesa. Inovativna aktivnost tzv. plogging zasigurno će zainteresirati učenike na brigu za svoje zdravlje kao i za  okoliš.

This learning scenario has been developed during the “Digitalno obrazovanje s kulturnom baštinomonline course. The course aimed to improve teachers’ understanding of cultural heritage in order to efficiently integrate it into their lessons and practices. The courses can be accessed here.

Europeana-DSI-4-cur-2022-HR-KraljikBrezni-edited

CC BY 4.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Finnish Heritage Agency.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial