Pictură și Ecosistem (RO-CUR-778)

Elevii de la liceul nostru la Calificarea Tehnician ecolog și protecția calității mediului, din Domeniul Tehnic: Protecția mediului, studiază în clasa a IX-a, Modulul 1. Ecologie generală, care face parte din Curriculum pentru clasa a IX-a învățământ liceal și este baza celorlate materii tehnice, care se studiază la acest profil. Modulele care se studiază la protecția mediului sunt interdisciplinare, deoarece trebuie să știm din mai multe domenii: biologie, geografie, chimie, matematică, TIC, fizică și de cele mai multe ori limbi străine. Lecția  aduce în fața elevilor imagini cu picturi, care sunt pe platforma www.europeana.eu, care ilustrează ecosistemele și îi apropie în acest fel de artă. După prezentarea făcută în clasă, în care ne completăm cunoștintele privind ecosistemele, elevii primesc ca temă ilustrarea padlet-ului creat, cu imagini / picturi de pe platformă sau de pe alte site-uri ale muzeelor. Imaginile sunt colectate cu tot cu referință, pentru observarea tipului de licență, iar fiecare elev completează în fucție de ce anume îi place mai mult. Ei folosesc telefoanele pentru căutarea imaginilor și postarea acestora pe padlet.

Existența ecosistemelor este strâns legată de schimbările climatice, iar în imagini elevii pot identifica atât tipul de ecosistem cât și impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemelor.

Acest scenariu de învățare a fost realizat în cadrul cursului online MOOC ”Educație Digitală cu ajutorul Patrimoniului Cultural-2023” Cursul are scopul de a dezvolta competența și practicile digitale ale profesorilor, îmbunătățindu-le perspectiva asupra patrimoniului cultural digital, precum și modul de utilizarea a acestuia, pentru a-l integra eficient în activitățile lor online și offline, indiferent de disciplina predată.

Autor: Otilia Radu

Vârsta elevilor: 14-15 ani

Subiecte: Ecologie/TIC/Educație vizuală/Artă

Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Rijksmuseum.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial