Povratak u budućnost – povijesni razvoj sredstava/medija komuniciranja (HR-CUR-653)

Kad razmišljamo o medijima/sredstvima komuniciranja, gotovo je nemoguće zamisliti koliko je složeno bilo razmijeniti poslovne informacije među poslovnim partnerima prije stotinu ili više godina. Učenici su danas izloženi konstantnom razvoju tehnologije, a samim tim i suvremenim sredstvima komuniciranja. Prije svega dvadesetak godina nezamislivo je bilo imati mobilni poslovni ured, koji će omogućiti komunikaciju među poslovnim partnerima u stvarnom vremenu u svakom kutku zemljine kugle. Pandemija je još više intenzivirala razvoj komunikacijskih tehnologija, osobito videotelefonije, koja je online poslovanju dala jednu sasvim novu dimenziju. Ovaj scenarij poučavanja ima za cilj kod učenika razviti kritičko razmišljanje o razvoju medija/sredstava komuniciranja koja ih okružuju, preispitati njihova uporabna svojstva u komunikacijskom procesu i razlikovati „korisne“ medije komuniciranja u poslovanju od onih koji su tzv. „gutači vremena“.

Učenici će naučiti kako su se mediji/sredstva komuniciranja razvijala kroz povijest, kako su se mijenjala u korak s razvojem tehnologije, kako se mijenjala percepcija o njima, ali i pokušati razviti viziju njihovog daljnjeg razvoja u budućnosti.

Stečeno znanje učenici će moći primijeniti u analizi povijesnog razvoja medija/sredstava komuniciranja i njihove primjene u poslovanju.

Ovaj scenarij poučavanja bit će baziran na procesu proučavanja različitih materijala dostupnih na Europeani (fotografije, slike i ilustracije) kako bi se promišljao koncept razvoja medija/sredstava komuniciranja kroz povijest.

This learning scenario has been developed during the “Digitalno obrazovanje s kulturnom baštinomonline course. The course aimed to improve teachers’ understanding of cultural heritage in order to efficiently integrate it into their lessons and practices. The courses can be accessed here.

Author: Anita Grbić

Age of students: 15

Subject and topic: Poslovne komunikacije u zanimanjima ekonomist i komercijalist u srednjoj
strukovnoj školi/Povijesni razvitak sredstava/medija za komuniciranje 

Would you like to know more about this learning scenario? You can download it below:

CC BY 4.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Society of Swedish Literature in Finland.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial