Simetrija u nama i oko nas (HR-CUR-750)

U ovoj aktivnosti učenici će učiti o simetriji u prirodi i arhitekturi. Struktura bilo kojeg živog oblika temelji se na principu simetrije. Iz neposrednog posmatranja učenici će usvojiti zakone geometrije i osetiti njihovo neuporedivo savršenstvo. Priroda dizajnira bilo koji živi organizam prema određenoj geometrijskoj shemi, a zakoni univerzuma imaju jasno opravdanje. Posmatraće i opisivati biljke i životinje i arhitekturu u neposrednom okruženju. Učiće da prepoznaju i razlikuju osnu i centralnu simetriju. Učenici će fotografisati primere simetrije u prirodi i okruženju kao i pretraživati po internetu. Svoje fotografije će uporediti sa nekoliko umetničkih slika i zaključiti da smo deo prirode i da je priroda oduvek bila inspiracija oduvek ne samo naučnicima i umetnicima već i običnim ljudima za stvaranje nekih novih predmeta koji će imati i estetsku i upotrebnu vrednost. Učeći o istoriji svog grada učenici će istraživati i arhitekturu grada posmatrajući značajne objekte iz dalje i bliže prošlosti, spomenike, zgrade i na njima tražiti primere simetrije. Svoja istraživanja će beležiti u digitalnom obliku praveći svoj portfolio sa primerima osne i centralne simetrije dokumentujući fotografijama i opisom koji sami osmisle kako bi potkrepili svoja saznanja o simetriji. Takođe, će naučiti o nekim retkim biljkama i životinjama koje su zaštićene. Oni će razumeti važnost očuvanja biodiverziteta. Učenici će i u okviru nastave likovne kulture u blizini škole slikati pejzaž ili deo grada/ulice ili spomenik/zgradu nakon što posmatraju i analiziraju nekoliko umetničkih dela i fotografija iz Europeane i uoče svojstva simetrije. Takođe, imaće zadatak da naprave svoje kreacije primenjujući simetriju u likovnom izražavanju.

This learning scenario has been developed during the “Digitalno obrazovanje s kulturnom baštinomonline course. The course aimed to improve teachers’ understanding of cultural heritage in order to efficiently integrate it into their lessons and practices. The courses can be accessed here.

Europeana-DSI-4-cur-2022-HR-Danilovic-edited

Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Girona City Council.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial