Sunetul tranșeelor. Muzica în Primul Război Mondial (RO-CUR-773)

Muzica a jucat un rol important în primul război mondial. În vremuri când nu exista radio sau televiziune, iar înregistrările erau încă un fenomen rar, muzica era savurată pe viu. Pentru forțele armate, muzica nu era folosită doar să antreneze fizic personalul ci și pentru a le influența moralul. În timpul războiului, folosirea muzicii ca modalitate de propagandă a devenit tot mai importantă.

Când războiul s-a încheiat, compozitorii au reflectat asupra propriilor experiențe și au creat compoziții care adesea încercau să găsească moduri noi de a exprima oroarea și întristarea, astfel punând capăt Romantismului târziu și Simbolismului. Muzica populară, așa cum o cunoaștem, își are rădăcinile în primul război mondial.

Acest scenariu de învățare a fost realizat în cadrul cursului online MOOC ”Educație Digitală cu ajutorul Patrimoniului Cultural-2023” Cursul are scopul de a dezvolta competența și practicile digitale ale profesorilor, îmbunătățindu-le perspectiva asupra patrimoniului cultural digital, precum și modul de utilizarea a acestuia, pentru a-l integra eficient în activitățile lor online și offline, indiferent de disciplina predată.

Autor: Anamaria Zaharia-Nechifor

Vârsta elevilor: 13-14 ani

Subiecte: Istorie/Educație muzicală

Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Österreichische Nationalbibliothek.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial