Implementation “Μουσική και Χρώματα” (SOI-GR-347)

Author: Ευαγγελία Σκερλέτη, Νηπιαγωγός

School/Organization: 2/Θ Νηπιαγωγείο Απαλού Αλεξανδρούπολη

 Επέλεξα να εφαρμόσω το σενάριο « Μουσική και χρώματα» της Παρασκευής Φώτη.

  Επέλεξα το συγκεκριμένο σενάριο γιατί την παρούσα χρονική στιγμή στο νηπιαγωγείο μας ασχολούμαστε με την δημιουργία έργων τέχνης με φυσικά χρώματα και θέλαμε να δούμε διάσημους πίνακες ζωγραφικής. Ο συγκεκριμένος πίνακας με τον οποίο ασχολείται το εφαρμοζόμενο σενάριο, τράβηξε το ενδιαφέρον των μικρών μου μαθητών.  Οι σύνδεσμοι που υπάρχουν, οδηγούν σε ¨φανταστικούς κόσμους ¨ και εκπληκτικά ¨ταξίδια

 Επίσης μου άρεσε και η ιδέα της ακρόασης μουσικής την ώρα της δημιουργίας ,ενός πίνακα. Εγώ από τη μεριά μου, σε αντίθεση με την δημιουργό του σεναρίου, επέλεξα       ¨Το καλοκαίρι¨ από τις ¨ 4 Εποχές¨ του Vivaldi,  γιατί όντας κόρη αγρότη ,γνωρίζω ότι τα ηλιοτρόπια ανθίζουν στο μέσο του καλοκαιριού.

Πλαίσιο Υλοποίησης

Το σενάριο εφαρμόστηκε δια ζώσης στην Θεματική ενότητα Τέχνες, στο Ολοήμερο Τμήμα του νηπιαγωγείου. Οι μαθητές ήταν 4 έως 6 ετών και 16 στον αριθμό. Η ιδιαιτερότητα στην εφαρμογή του σεναρίου , ήταν το γεγονός ότι χρονικά οι δραστηριότητες γινόταν λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό , όταν οι μαθητές ήταν λίγο κουρασμένοι και πεινασμένοι. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία τους ανταποκρίθηκε με θέρμη στις δραστηριότητες.

Οι μαθητές είχαν εξοικείωση με το θέματα τέχνης , καθώς το ίδιο χρονικό διάστημα, στα πλαίσια έργου etwinning, ασχοληθήκαμε με την παραγωγή έργων ζωγραφικής  τέχνης με χρώματα από τη φύση. Επίσης υπήρχε πρότερη επαφή των μαθητών με ψηφιακά εργαλεία και με περιήγηση στο διαδίκτυο.

Ιστορία υλοποίησης

Για την επεξεργασία του πίνακα Sunflowers του Van Gogh  εφάρμοσα το μοντέλο του Perkins, όπως έχει προταθεί και από το σενάριο εφαρμογής.  Εγώ εφάρμοσα και τις 4 φάσεις.

Στο σενάριο οι δραστηριότητες αναφέρεται ότι πραγματοποιούνται σε διάστημα 2 ημερών, αλλά επειδή αυτό ήταν δύσκολο να γίνει στην δική μου τάξη, οι δραστηριότητές πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες μέρες. Κάθε μέρα και για 15 λεπτά τη φορά εφάρμοζα μία από τις τέσσερις φάσεις του μοντέλου Perkins στην επεξεργασία του πίνακα.

Στην συνέχεια ακολουθήσαμε του προτεινόμενους συνδέσμους και περιηγηθήκαμε στον εικονικό κόσμο του Μουσείου  του Van Gogh.Όπως προτείνεται στάλθηκε ο σύνδεσμος του εικονικού μουσείου στους γονείς, κάποιοι από τους οποίους ενθουσιάστηκαν πραγματικά.

Η επόμενη δραστηριότητα ήταν να γίνουμε και εμείς ζωγράφοι και να φτιάξουμε τους δικούς μας πίνακες με ηλιοτρόπια ακούγοντας τη μουσική του Vivaldi.Οι δημιουργίες πραγματικά εκπληκτικές. Τα έργα τους έγιναν    κολλάζ και  βίντεο με την συμμετοχή των παιδιών.  

Τα έργα , επίσης  εκτέθηκαν στην αυλή του σχολείου για να τα δούνε οι γονείς και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται δίπλα ( στο οποίο φοιτούν και  αδέρφια των νηπίων).

Επιπλέον πραγματοποίησα τρεις δραστηριότητες που δεν υπήρχαν στο επιλεγμένο σενάριο. Η πρώτη ήταν ¨Η ιστορία του πίνακα¨. Οι μαθητές ¨ανακάλυψαν¨ την ιστορία  που κρύβεται πίσω από τον πίνακα, τη ζωγράφισαν και φτιάξαμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με την εφαρμογή Story Jumper.

Η δεύτερη ήταν το ¨ζωντάνεμα¨ ενός από  τα ηλιοτρόπια του πίνακα, το οποίο μας διηγήθηκε τον αρχαίο μύθο για τα ηλιοτρόπια. 

Τέλος φτιάξαμε με τα παιδιά ηλιοτρόπια με χάρτινα πιάτα και βάζοντας τα στο πρόσωπο δημιούργησαν την παγωμένη εικόνα του πίνακα, όντας τα ίδια ηλιοτρόπια, μέσα σε βάζο.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μέσα από την υλοποίηση του σεναρίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα σπουδαίο ζωγράφο, παγκόσμια φήμης. Ήρθαν σε επαφή και επεξεργάστηκαν ένα σπουδαίο έργο τέχνης. Περιηγήθηκαν ,έστω και εικονικά σε ένα Μουσείο και είδαν και άλλα υπέροχα έργα . Κατανόησαν την ιδιαιτερότητα στον τρόπο που ζωγράφιζε ο Van Gogh,τα θέματα που επέλεγε, τα χρώματα. Είδαν τις προσωπογραφίες του και έμαθαν τι σημαίνει αυτή η λέξη προσωπογραφία. Έμαθαν να αναμιγνύουν χρώματα για να φτιάξουν αυτό που ακριβώς θέλουν. Έμαθαν να μπαίνουν σε βάθος σε ένα πίνακα ζωγραφικής και να τον επεξεργάζονται .Ένιωσαν την μαγεία της κλασικής μουσικής. Και τέλος κατανόησαν πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να υπηρετήσουν την τέχνη.

Διδακτικά Αποτελέσματα

Η Europeana  είναι ένας εκπληκτικός ¨κόσμος¨, όπου μπορείς να βρεις υλικό και προτάσεις για θέματα που σε ενδιαφέρουν. Υπάρχει πρόσβαση σε προσεγμένο και κατάλληλο για εκπαιδευτικούς σκοπούς  υλικό που σε βοηθάει προκειμένου στην διδασκαλία.

Οι πόροι της της Europeana συνέφεραν σε μεγάλο βαθμό στο να εμπλουτίσουν το σενάριο και να το κάνουν πιο ελκυστικό για τους μικρούς μαθητές. Η ιδέα του να σταλούν οι διευθύνσεις κάποιων πόρων στους γονείς των μαθητών , συνέβαλε στο να ασχοληθούν περισσότερο τα παιδιά με το περιεχόμενο του. Δεν χρειάστηκε να αναζητήσω άλλους πόρους.

Θα παρότρυνα τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα προκειμένου να εκπονήσουν κάποιο σενάριο που έχει να κάνει με τις τέχνες και την επιστήμη, καθώς εκεί μέσα θα βρούνε το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό.

Did you find this story of implementation interesting? Why don’t you read about the related learning scenario? Μουσική και Χρώματα (EL-CUR-743) created by Παρασκευή Φώτη

Did you find this story of implementation interesting? You might also like: 

Do you want to discover more stories of implementation? Click here.

CC BY 4.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum – Kaposvár

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial