Implementation of “Χριστούγεννα στον κόσμο”(SOΙ-GR-331)

Author: Σιώζιου Αλεξάνδρα/Νηπιαγωγός

School/Organization: Νηπιαγωγείο Πέρδικας Θεσπρωτίας

«Χριστούγεννα στον Κόσμο»
Τα Χριστούγεννα φέτος στο Νηπιαγωγείο Πέρδικας ήταν μαγικά, κοσμοπολίτικα, ταξιδιάρικα, διαφορετικά….οι 12 μαθητές του Β΄ υποχρεωτικού πρωινού τμήματος στα πλαίσια ενός χριστουγεννιάτικου project πραγματοποίησαν ένα αξέχαστο, χριστουγεννιάτικο ταξίδι έχοντας ως «συνοδοιπόρο» τους έργα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που τους παρέχονται μέσα από την χρήση των Τ.Π.Ε. στην εκπαιδευτική πραγματικότητα και κατ΄ επέκταση και του ψηφιακού πολιτισμικού αποθετηρίου της Europeana, οι μαθητές ηλικίας 4-5 ετών του νηπιαγωγείου μας μετεξέλιξαν ένα υλοποιημένο σενάριο από μαθητές Β/βάθμιας εκπαίδευσης στο αναπτυξιακό τους επίπεδο, στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους και «ταξίδεψαν» στον κόσμο για να γνωρίσουν πως γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σε όλο τον πλανήτη. Μια γιορτή με τόσο πανανθρώπινη σημασία και υπόσταση….με τόσο όμως διαφορετική και ποικιλόμορφη προσέγγιση στον εορτασμό της.

Μια Αφορμή που δόθηκε:

Αφορμή για την επιλογή και  υλοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου δόθηκε μέσα από την συζήτηση γύρω από το ημερολόγιο της αντίστροφης μέτρησης των ημερών έως τα Χριστούγεννα που δημιουργείται εθιμοτυπικά σχεδόν σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας μας. Η συζήτηση,  έχοντας ως εποπτικό  υλικό σχετική εικόνα σε εκτυπώσιμη μορφή από την πλατφόρμα της Europeana, περιστράφηκε γύρω από την προέλευση του συγκεκριμένου εθίμου, κάτι που πυροδότησε το ενδιαφέρον για την προέλευση και διαφόρων, άλλων χριστουγεννιάτικων εθίμων. Αυτό το ενδιαφέρον των μαθητών και η περιέργεια τους γέννησε την ιδέα δημιουργίας ενός δικού μας διαφορετικού ημερολογίου αντίστροφης μέτρησης πάνω σε έναν παγκόσμιο χάρτη. Οι αριθμοί του ημερολογίου βρίσκονταν πάνω σε φακελάκια που μέσα περιείχαν εικόνες (αρκετές παρμένες από τη Europeana) από διάφορα χριστουγεννιάτικα έθιμα που θα πραγματευόμασταν στην τάξη στο επόμενο διάστημα. Κάθε μέρα θα ανοίγονταν από τους μαθητές ένας φάκελος που θα έδινε το έναυσμα για την γνωριμία με το έθιμο που θα εμπερίκλειε. Οι βαλίτσες μας για την καταγραφή των εθίμων ετοιμάστηκαν και το «ταξίδι» ξεκίνησε…..

 Το ταξίδι μας:

 Το συγκεκριμένο ημερολόγιο της αντίστροφης μέτρησης λοιπόν έκανε την κάθε μας μέρα μια διαφορετική εμπειρία και τα Χριστούγεννα στην τάξη μας μοναδικά. Μέσα από αυτό ήρθαμε σε επαφή με σπουδαία έργα της πολιτιστικής μας κληρονομίας σε εκτυπώσιμη και ψηφιακή  μορφή που μας πυροδότησαν το ενδιαφέρον να γνωρίσουμε πως γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε διάφορα σημεία του χάρτη, σε γνωστές και άγνωστες χώρες του πλανήτη μας. Ταξιδέψαμε λοιπόν με την βοήθεια των Τ.Π.Ε και γνωρίσαμε χριστουγεννιάτικα έθιμα από την Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστραλία, ενώ μάθαμε πως γιορτάζουν τις χριστουγεννιάτικες μέρες τους στην Ρωσία, την Κίνα, τη Σουηδία και το Μεξικό. Γνωρίσαμε πράγματα που δεν φανταζόμασταν και επιδιώκαμε διαρκώς να μαθαίνουμε κι άλλα….Η διαπολιτισμικότητα επενδυμένη με χριστουγεννιάτικες πινελιές…μας ταίριαξε πολύ!

«Ο προορισμός του Ταξιδιού μας»

Ο προορισμός του ταξιδιού μας δεν ήταν άλλος φυσικά από την γνώση και την εμπειρία των Χριστουγέννων σε μια διαπολιτισμική βάση. Οι μαθητές μέσα από την πολιτισμική «φαρέτρα» του Europeana, γνώρισαν χριστουγεννιάτικα έθιμα από διάφορες χώρες και κατανόησαν την διαφορετική προσέγγιση του εορτασμού των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο. Ήρθαν σε επαφή με την διαφορετικότητα και την πολυμορφία των χριστουγεννιάτικων εθίμων και κατανόησαν την ύπαρξη,  αλλά και την αξία της ετερογένειας γύρω μας. Μίλησαν για χώρες και για πολιτισμούς, άκουσαν χριστουγεννιάτικες ευχές σε διάφορες γλώσσες και γνώρισαν σημαίες του κόσμου. Ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομία και τα σχετικά έργα της και  άρχισαν να κατανοούν ότι ο κάθε πολιτισμός διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς και να αποδέχονται την ανομοιομορφία αυτή ως γόνιμο στοιχείο.

Αντάλλαξαν πληροφορίες και εμπειρίες γύρω από τις προ- υπάρχουσες γνώσεις τους, ενώ ζωγράφισαν τις νέες γνώσεις και τις επικοινώνησαν με διάφορα μέσα (ψηφιακά και μη) σε τρίτους, αλλά και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία. Το παγκόσμιο αυτό χριστουγεννιάτικο «ταξίδι» άφησε στους μαθητές μας για γλυκιά επίγευση πολιτισμού, ετερογένειας και διαπολιτισμικών, χριστουγεννιάτικων αναμνήσεων…..   

Το προσωπικό μου «ταξίδι» ως εκπαιδευτικός:

Μέσα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου project δεν υπήρξαν μόνο οι συμμετέχοντες μαθητές που επωφελήθηκαν ολόπλευρα και πολλαπλά, αλλά και εγώ η ίδια.

 Πέρα από την ικανοποίηση που δέχθηκα βλέποντας τους μαθητές μου να συνεπαίρνονται, να εξελίσσονται και να μαθαίνουν μέσα μια διαπολιτισμικής προσέγγιση του Χριστουγεννιάτικου εορτασμού, ταυτόχρονα γνώρισα, περιεργάστηκα και αξιοποίησα στη διδακτική μου για πρώτη φορά μια εκπαιδευτική πύλη με πλούσιο, πρωτότυπο και ιδιαίτερο ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο, ικανό να καλύψει οποιοδήποτε θέμα και γνωστικό αντικείμενο στη σχολική τάξη. Επιπρόσθετα, ήρθα σε επαφή και με υλοποιημένες δραστηριότητες και σχέδια δράσης συναδέλφων που μου έδωσαν τροφή για σκέψη και καλλιέργησαν την πιθανότητα παιδαγωγικής τους αξιοποίησης στα πλαίσια της δική μου εκπαιδευτικής πρακτικής. 

Συστήνω ανεπιφύλακτα τη χρήση των πόρων της Europeana από κάθε εκπαιδευτικό ανεξαρτήτου βαθμίδας εκπαίδευσης. Είμαι σίγουρη ότι το ανεξάντλητο και εύκολο στη διαχείριση ψηφιακό υλικό που εμπεριέχει, πάντα κάπου «κουμπώνει» και προσαρμόζεται με όλα όσα πραγματεύεται ο σύγχρονος εκπαιδευτικός στη σχολική του τάξη, προσθέτοντας έτσι στη διδακτική του  μια πολιτισμική «απόχρωση» μιας άλλης εποχής. Μια πλοήγηση και μόνο αρκεί για να σας συνεπάρει και να σας καθοδηγήσει στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε οι ίδιοι είτε εκπαιδευτικά, είτε προσωπικά τους συγκεκριμένους πόρους.

 Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία μου είμαι σε θέση να αναφέρω ότι η αξιοποίηση αρχικά μιας και μόνο συγκεκριμένης ψηφιακής εικόνας, έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει ένα «ταξίδι» που δεν είχε σχεδιαστεί και που τελικά μας συνεπήρε όλους ….αλλά και θα μπορούσε να συνεχιστεί για καιρό ακόμα μιας και οι πόροι που υπήρξαν πάνω στη συγκεκριμένη θεματολογία ήταν ανεξάντλητοι….

Did you find this story of implementation interesting? Why don’t you read about the related learning scenario? Χριστουγεννιάτικα έθιμα (EL-CUR-745) created by Μιχαηλίδη Αφροδίτη

Did you find this story of implementation interesting? You might also like: 

Do you want to discover more stories of implementation? Click here.

Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Heidelberg University Library.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial