Implementation of “Angels in White: Women in WWI” (SOI-RO-432)
Author: Felicia Elena Boșcodeală, profesor istorie
School/Organization: Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret” Buzău
Scenariul implementat pune în valoare implecarea femeilor în prima conflagrație care a zguduit întreaga lume. Statutul femeilor s-a schimbat considerabil după acest moment. În timpul conflictului femeile și-au înlocuit soții și tații în industrie, agricultură, la muncile din gospodarie, și în același timp s-ai implicat ca infirmiere și surori militare. Exemplul Reginei Maria a României numită în istorie ” Mama răniților” este de necontestat. La sfârșitul războiului statutul femeilor s-a schimbat, s-au implicat mai mult în viata publică, au primit drepturi politice.
Femeile în prima linie a coflictului mondial de la începutul secolului al XX lea
Scenariul de învățare a fost implementat la clasa a VII a, în condițiile parcurgerii conținuturilor legate de situația internațională la sfârșitul secolului al XIX lea și începutul secolului al XX lea, la disciplina istorie, la elevi cu vârste cuprinse între 13-14-15 ani.
Scenariul a fost implementat la un colectiv de 31 de elevi, care provin din mediul urban și rural, activtitățile s-au desfășurat față în față.
Activitatea a fost interdisciplinară-Istorie, Literatură
Activitatea a fost pregătită cu câteva ore înainte. Elevii au studiat fragmente de surse care trateaza conflictul și implicarea femeilor în război.
Ca surse am utilizat și:
5 minute de istorie: Regina Maria
5 minute de istorie: Inima Reginei Maria
Maria, Queen of Romania – Jurnal de razboi (War Diary), years 1916 – 1917 (volume I), Humanitas Publishing House, Bucharest, Romania, 2014
Ilie Cornel Constantin – Romania in Marele Razboi (Romania in the Great War) – Catalogue of exhibition published by National Museum of Romanian History, Bucharest, Romania, 2016
Resurse Europeana utilizate:
Imagini Europeana
Queen Mary of Romania dressed as charity sister
Queen Mary of Romania visiting Carpati Sanatory in 1917
Teresa Hulton by a train carrying wounded soldiers
Mina Hociota – nun volunteer in WWI
Scrisori:
Written from the front by Arthur Ramsey Stanley-Clarke, at pages 52-53 there can be found two letters sent at 28th of April 1915 (some remarks regarding life on the front) and 7th of May 1915 (after being gas poisoned at the battle of Hill 60 – Ypres 1915)
Elevii clasei a VII a C au studiat timp de o lună surse istorice și literare despre Primul Război Mondial.
Am dedicat apoi acestei actiivități treo ore de curs.
Activitatea 1
La începutul activității profesorul solicită elevilor, printr-un scurt exercițiu de brainstorming cateva cuvinte –cheie legate de primul razboi mondial.
Elevii împreună cu cadrul didactic au făcut o prezentare generală a situației internationale înainte de izbucnirea razboiului-Harta Europei și a lumii.
Sunt prezentate principalele realizări in domeniul industriei și tehnicii militare, care vor constitui baza tehnică a războiului.
Activitatea 2
Elevii au prezentat situația României la sfârșitul secolului al XIX lea, obtinerea Independentei, apropierea de Puterile Centrale, tratatul din 1883, evoluția monarhiei constituționale la final de secol XIX și început de secol XX.
Comparând sursele parcurse la ora de literatura si la cea de istorie, elevii au descoperit cum trăiau, gândeau oamenii din societatea de final de secol XIX, care erau framântările românilor de o parte și de alta a Carpaților.
Activitatea urmăreste să dezvolte gândirea critică a elevilor, competențe sociale și civice.
Activitatea 3
Sunt prezentate surse imagini cu femeile în timpul primului război mondial, respectiv cu Regina Maria îmbracata in sora medicala. Urmează o dezbatere in care elevii subliniaza implicarea femeilor în razboi, în prima linie a fontului, ca infirmiere, ajutând soldații pe patul de campanie.
Împărțiți în echipe de 4-5, elevii dezbat următoarele subiecte :
Grupa 1- Statutul femeii la începutul secolului al XX lea
Grupa 2- Femeile în industrie în timpul războiului
Grupa 3-Femeile pe front
Grupa 4-Statutul femeii după război
La final, câte un raportor din fiecare grupă prezintă rezultatul activității.
Elevii au parcurs cu mai multă ușurință și interes conținuturile despre primul război mondial. Apoi, au fost abordate si acele continuturi mai putin prezente în istorie-cele legate de statutul femeii sau istoria diverselor categorii minoritare.
Utilizând metode ca problematizarea, conversația, dezbaterea, , competențele sociale și civice, spirit de inițiativă și antreprenoriat s-a consolidat. Elevii au devenit mai conștienți de implicarea femeilor din diverse categorii sociale în frontul de război și cel de acasă.
Intenționez să reiau acest scenariu de învățare, cu elevi de 16-17 ani, cu scopul de a crea un jurnal pe fiecare an de conflict.
Resursele Europeana reprezintă un material didactic de excepție prin calitatea, valoarea acestora. Ele creeaza o imagine completă, complexă asupra primului război mondial, ajută la înțelegerea mai profundă a proceselor istorice, oferă puncte de vedere diferite asupra temei discutate.
Participanții la activitate trebuie îndrumați pentru a fi atenți la anumite aspecte pe care le oferă resursele. De asemenea, resursele Europeana trebuie adaptate particularităților de vârstă ale elevilor.
Did you find this story of implementation interesting? Why don’t you read about the related learning scenario? Angels in White: Women in WWI created by BELDIMAN DIANA-MARIA
Did you find this story of implementation interesting? You might also like:
- Equality Equals Prosperity implemeted by Katarzyna Siwczak
- Changing role of women in early 20th century (LS-FI-09) implemented by Niina Vantanen
- Women, feminism and human rights (LS-RO-221) created by Isabela Miron
Do you want to discover more stories of implementation? Click here.
CC BY 4.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Helsingin kaupunginmuseo.