Implementation of “Climate change and well-being” (SOI-RO-336)
Author: Radu Otilia, profesor
School/Organization: Liceul Tehnologic Energetic “Elie Radu”, Municipiul Ploiești
Scenariul pe care l-am implementat se mulează perfect pe modulele de la disciplina Protecției mediului și din toate disciplinele am ales Modulul I Gestionarea deșeurilor, clasa a XI-a.
Un alt motiv este faptul că face parte din cele 17 Obiective de dezvoltare durabilă, mai precis obiectivul 3 Sănătate și bunăstare și obiectivul 13 Acțiune climatica.
Totodată scenariul de învățare este un model de bune practici întărim convingerea elevilor că toată Europa la nivel educațional acționează în același sens pentru diminuarea schimbărilor climatice și creșterea nivelului de bunăstare și de sănătate.
Scăzând amprenta de carbon a deșeurilor prin cei 5R practic se micșorează încălzirea globală și astfel diminuăm schimbările climatice.
Și în ultimul rând aveam nevoie de materiale pentru conștientizarea elevilor, profesorilor și a comunității locale pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Pe de altă parte se cunoșteau platformele www.canva.com și www.padlet.com pe care le-am utilizat in proiectele eTwinning.
Am ales să desfășor activitatea de implementare cu 23 elevi din clasa a XI-a, cu care am lucrat începând din clasa a IX-a și care deja și-au dezvoltat competente de comunicare in limba română, limba engleza, tehnice, digitale, spirit de inițiativă, lucrul în echipa.
Este o plăcere să lucrezi cu ei.
Schimbările climatice in contextul managementului deșeurilor.
S-a ales scenariul deoarece se leagă foarte bine de Modulul I Managementul deșeurilor, din curriculumul de la clasa a XI-a, deșeurile fiind responsabile de încălzirea globală și schimbările climatice.
În clasă avem Internet, tabla inteligentă, calculator, telefoane mobile, hartie, pixuri.
Grupul de elevi este alcătuit din 23 de elevi, cu vârsta cuprinsă între 16-18ani, care au competențe de lucru digitale, competențe de comunicare in limba română și engleză și au cunoștințe privitoare la patrimoniul digital al științei.
In prezent studiem care sunt căile de reducere a amprentei de carbon, de colectare selectiva a deșeurilor, a dezvoltării unor produse utile din deseuri, etc..
Scenariul este util pentru că ne-a dat o direcție pentru un proiect pe care îl implementăm, privind strangerea de deșeuri și conștientizarea elevilor, a profesorilor, a părinților și a comunității locale despre importanța colectării selective, a celor 5 R și a impactului acestora asupra climei.
Prezentarea platformei www.europeana.eu
Platforma www.europeana.eu este pentru prima dată prezentată în primele 15 minute ale orei și se specifică tipurile de licențe și faptul că pe această platformă găsim foarte multe informații și poze pe care le putem folosi chiar și în scop comercial.
S-a prezentat scenariul ‘Climat change and well-being “.
Pentru realizarea acestei etape din lecție s-au folosit Internetul, tabla inteligentă, calculatorul, coli de hârtie pentru notițe, pixuri ca și mijloace de lucru, iar ca metode discursul și conversația.
S-a decis să legăm acel articol, acea lecție de Modulul I Managementul deșeurilor.
Împărțirea elevilor în grupe
În clasă sunt 23 de elevi, care au format 4 grupe 3 de cate 6 elevi și una 5 elevi.
Dintre platformele pe care le aveau în lecția prezentată au fost alese 2 www.canva.com și www.padlet.ro.
Deoarece elevii sunt obișnuiți cu acest stil de lucru, împărțirea pe echipe a mers foarte rapid și în 5 minuta s-a finalizat.
Realizarea materialelor
Urmatoatele 20 minute au fost utilizate de fiecare echipă pentru căutarea materialului pe site-ul www.europeana.ro, de realizare cu ajutorul platformei www.canva.com a celor 4 postere și 4 logo-uri și a postării lor pe www.padlet.com.
Pentru orele următoare se discută cu întreaga clasă despre cum le putem folosi mai bine in campania de colectare selectivă a deșeurilor și crearea pe baza materialelor realizate a unui Tictok pentru conștientizarea elevilor, profesorilor și a comunității locale.
Elevii au decis să facă materialele în limba română și în limba engleză, pentru a internaționalizare activității.
Temă și feedback
Ultimele 5 minute sunt pentru anunțarea temei pentru acasă care este studierea materialelor și identificarea a 3 idei de utilizare a acestora pentru conștientizarea populație asupra cauzelor, efectelor și pentru a îmbunătății în final starea de bine a oamenilor.
Ora este de 45 minute și am desfășurat doar o primă parte din scenariul, pe care l-am diseminat, dar adaptat la nevoie noastre.
Competențe și materiale
Elevii și-au dezvoltat competențele de comunicare, colaborare, de lucru în echipă pe platformele menționate.
Rezultatele materiale sunt pe padlet, pe Whattsapp cu reamintire ce avem de făcut data viitoare.
S-a implementat doar o parte din scenariul diseminat, din care am reușit să facem o parte deoarece elevii au dezvoltat și alte proiecte prin colaborare online și chiar colaborare internațională pe platforma eTwinning.
Ultimul proiect finalizat este “Don’t Trow Turn into Art” și experiența acumulată timp de 3 ani de când este formata clasa se simte.
Scenariul este bun și trebuie dezvoltat pe mai multe ore.
O sa continuam și noi, dar vom merge pe TicTok, jocuri, etc..
Cel mai important lucru este baza de date pe care ne-o oferă rețeaua Europeana, imagini, articole pe care le putem folosi cu licențe gratuite.
Resurse gratuite de calitate
- Inițial din obișnuință elevii au căutat imagini și informații pe Google, dar după discuțiile despre licențe au utilizat platforma Europeana
- Sunt foarte multe scenarii interesante, care se pot aplica in domeniul tehnic în care lucrez. Modulele din domeniul Protecției mediului sunt interdisciplinare (biologie, chimie, fizica, geografie, matematică, istori, arta, etc.).
- Am obținut conținut nou de calitate.
- Am cunoscut tipurile de licențe și știm, să verificăm ce ne oferă fiecare dintre acestea.
- Am găsit alte resurse care pot fi folosite, de exemplu un peisaj frumos și unul degradat sunt in antiteză și put explica un alt Modul Fenomene hidro-meteo extreme, tot la clasa a XI-a sau Ecologie generală la clasa a IX-a.
https://padlet.com/otiliaradu/my-bold-padlet-easvcr3aj6py6io
Link-ul conține pozele de la oră și materialele rezultate.
Menționăm că toți părinții elevilor au semnat online accord pentru poze și video, deoarece ei au fist și sunt implicați în multe proiecte, unele internaționale.
https://www.europeana.eu/pt/item/2021009/_75CA5C095455A04A49EA16234E689E22
https://www.europeana.eu/pt/item/2021641/publiek_detail_aspx_xmldescid_214900801
https://www.europeana.eu/pt/item/91698/sm_photo_SuM_foto022873
In padlet se găsesc pozele si materialele realizate.
Did you find this story of implementation interesting? Why don’t you read about the related learning scenario? « Climate changes and well-beining » (LS-PT-720) created by Soares Laurentina
Did you find this story of implementation interesting? You might also like:
- Climate change There is no pla(et) B (EN-CUR-690) implemented by Eleni Aliataki
- Climate change just a beginning (LS-TR-327) implemented by Zehra Güleniş
- Adaptation to Climate Change with Technology (LS-TR-587) implemented by Dr. Arzu Kilitci Calayır
Do you want to discover more stories of implementation? Click here.
Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Rijksmuseum.