Implementation of “Climate Change – Just a BEGINNING” (SOI-GR-415)
Συνοψίστε την εφαρμογή σας με αναφορά στο σενάριο μάθησης που εφαρμόσατε και γράψτε πώς και γιατί το επιλέξατε.
Κλιματική Αλλαγή, μπορούμε να κάνουμε κάτι;
Το σενάριο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών στη Β Λυκείου (Φυσική, Χημεία και Βιολογία). Συμμετείχε ένα τμήμα με 25 μαθητές (η Β Λυκείου μας αποτελείται μόνο από ένα τμήμα.
Η ηλικία των συμμετεχόντων είναι τα 16-17 έτη. Προέρχονται από οικογένειες μέσου ή χαμηλού εισοδήματος. Λίγοι από τους μαθητές μας ενδιαφέρονται για τις σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες, και ακόμα λιγότεροι έχουν ενδιαφέρον για το μαθηματικό φορμαλισμό.
Έχουν όμως ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά θέματα.
Γενικά
Η υλοποίηση διήρκησε 4 διδακτικές ώρες περίπου
Ας μιλήσουμε για τον καιρό
Στην πρώτη συνεδρία έγινε μια σύντομη παρουσίαση για τον καιρό και τα μετεωρολογικά φαινόμενα.
Αντεστραμμένη τάξη
Στη δεύτερη συνεδρία ζητήθηκε από τους μαθητές να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή, τις συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισης.
Παρουσίαση
Σε αυτή τη φάση οι μαθητές δημιούργησαν μια σύνοψη με χρήση του εργαλείου Prezi, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωτότυπου σεναρίου.
https://prezi.com/view/i58cJ6xZYDsDPT002rnm/
Παιχνίδι
Σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωτότυπου σεναρίου, χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Kahoot, την οποία οι μαθητές διασκέδασαν πάρα πολύ.
Πλατφόρμα
Το πρωτότυπο σενάριο πρότεινε την πλατφόρμα Edmodo, της οποίας η λειτουργία έχει δυστυχώς τερματιστεί. Αντί για αυτή, χρησιμοποιήθηκε (και χρησιμοποιείται) η Google classroom.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την κλιματική αλλαγή και μπήκαν στη διαδικασία να αναζητήσουν πληροφορίες για αυτή. Έκαναν κάποιες δραστηριότητες εκτός από αυτές του τυπικού μαθήματος, ενώ παρουσίασαν και τα αποτελέσματά τους στην ολομέλεια, που και αυτή είναι μια μορφή εξάσκησης. Κατά τη διάρκεια του quiz, υπήρχε πολύς ενθουσιασμός για τη διαδικασία.
Αν κάποιος άλλος θέλει να χρησιμοποιήσει το σενάριο, αξίζει τον κόπο, γιατί μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε κάποιο μάθημα από αυτά του αναλυτικού προγράμματος (φυσική, χημεία ή βιολογία) ή σε εργαστήριο δεξιοτήτων με κάποιες αλλαγές βέβαια.
Προσθέστε έναν τίτλο
Η υλοποίηση του σεναρίου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία. Δεν είχα χρησιμοποιήσει την Europeana ξανά, γιατί είναι δύσκολο να ενταχθεί σε στενό αναλυτικό πρόγραμμα της φυσικής στο Λύκειο, αλλά φέτος υπήρξε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με αυτό το θέμα στο σχολείο οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία. Θεωρώ βέβαια ότι είναι πιο εύκολο για τους καθηγητές των Ανθρωπιστικών Επιστημών να χρησιμοποιήσουν το υλικό, αλλά μου φάνηκε χρήσιμο το υλικό και σίγουρα θα το ξαναχρησιμοποιήσω, ακόμα και εκτός σεναρίου, στα πλαίσια κάποιου μαθήματος δηλαδή.
Συνεργασία με συναδέλφους
Τα μαθήματα της βιολογίας και της χημείας τα διδάσκει άλλος συνάδελφος, αλλά επειδή το θέμα της κλιματικής αλλαγής υπάρχει στην ύλη τους, υπήρξε διαθεματικότητα και από κοινού επεξεργασία της διαδικασίας.
Did you find this story of implementation interesting? Why don’t you read about the related learning scenario? Climate Change – Just a BEGINNING (LS-TR-327) created by Zehra Gulenis
Did you find this story of implementation interesting? You might also like:
- Garbage Museum (LS-TR-734), Iayran Cıoğlu
- Implementation of ‘Let’s make green decisions’ (SOI-RO-260) by Daniela Hortensia Bogdan
- Tree for the mind (LS-HR-736) by Sanja Zdralovic
Do you want to discover more stories of implementation? Click here.
CC BY 4.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Museovirasto.