Implementation of “Connecting with the Environment using our Senses” (SOI-RO-282)
Author: Ionescu Camelia Ionelia, profesor învățământ primar
School/Organization: Școala Gimnazială “Constantin Stere” Bucov-Prahova, Romania
Pornind de la scenariul ‘Connecting with the Environment using our Senses’ am realizat împreună cu elevii mei o lecție care să contribuie la conștientizarea importanței protecției mediului înconjurător. Legătura dintre conectarea cu mediul înconjurător folosind simțurile noastre și satisfacția de a sădi o plantă este strânsă. Prin utilizarea simțurilor noastre, putem obține o mai bună înțelegere a naturii și putem dezvolta o conexiune mai profundă cu ea.
Atunci când sădim o plantă, folosim simțul vederii pentru a alege locul potrivit pentru plantare, simțul mirosului pentru a simți aroma pământului și a plantei și simțul tactil pentru a simți solul și textura plantelor. Prin conectarea cu mediul înconjurător prin intermediul simțurilor noastre, putem dezvolta o mai mare apreciere pentru natură și putem simți o satisfacție profundă atunci când vedem cum planta crește și se dezvoltă.
Sădirea unei plante ne poate oferi o experiență satisfăcătoare, deoarece ne dă sentimentul că am creat ceva și că suntem responsabili pentru creșterea și dezvoltarea acelei plante. De asemenea, sădirea unei plante poate avea și beneficii pentru sănătatea noastră mentală și fizică, deoarece poate reduce stresul și poate îmbunătăți starea de spirit.
Prin urmare, prin conectarea cu mediul înconjurător prin intermediul simțurilor noastre și prin sădirea unei plante, putem îmbunătăți starea noastră de bine și putem dezvolta o conexiune mai profundă cu natura.
Contextul implementării
O zi din Săptămâna Verde
Săptămâna Verde este o perioadă dedicată promovării și protejării mediului înconjurător, prin intermediul unor evenimente și acțiuni care urmăresc creșterea gradului de conștientizare a problemelor legate de mediu și promovarea unui comportament sustenabil în rândul comunităților.
Sădirea plantelor este o activitate care se potrivește perfect cu spiritul Săptămânii Verzi, deoarece sădirea de plante și crearea de spații verzi poate avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, prin îmbunătățirea calității aerului, reducerea poluării și promovarea biodiversității.
Alegerea de a sădi plante în Săptămâna Verde este o modalitate minunată de a sărbători și de a sprijini obiectivele acestei săptămâni dedicate mediului înconjurător, prin promovarea unui comportament ecologic și prin crearea de spații verzi care să susțină biodiversitatea și să îmbunătățească calitatea mediului înconjurător.
Intervalul de vârstă al participanților este de 7-8 ani, iar la activitate au participat 18 elevi de clasa întâi.
Elevii de clasa întâi nu au cunoștințe prealabile cu privire la patrimoniul digital al artelor și științei. În această etapă de dezvoltare, copiii încă descoperă lumea și învață despre diferite subiecte și concepte, dar încă nu au o înțelegere clară a noțiunilor mai abstracte sau a tehnologiei digitale.
Procesul de învățare/ Etapele implementării
Activitatea s-a desfășurat într- o zi din Săptămâna Verde. Am început-o în sala de clasă, am continuat-o în grădina școlii și am încheiat-o tot în sala de clasă. Pe parcursul tuturor activităților derulate în această zi, am urmărit dezvoltarea celor opt competențe cheie, care contribuie la formarea absolventului din ciclul primar.
1.Competența “Sensibilizare și exprimare culturală”
Pentru captarea atenției, activitatea a început prin a cânta împreună două melodii dragi lor, învățate la orele de muzică.
https://youtu.be/Jrrui59to20 (Flori de primăvară)
https://youtu.be/1BpE-WrWFgw (Doar una e primăvara)
Înainte de a începe activitatea de plantare, am discutat cu elevii despre cultura locală, despre Grădina Botanică din comuna noastră, dar și despre minunatul parc din localitatea noastră (Parcul Constantin Stere Bucov-Prahova).
2.Competențe sociale și civice
Pentru a dezvolta competențe sociale și civice, am discutat cu elevii despre importanța protejării mediului și a păstrării naturii în stare bună. Am început prin a-i întreba ce înseamnă pentru ei un mediu curat și sănătos și cum contribuie la acest lucru.
Am plantat flori împreună și le-am explicat importanța plantelor pentru mediul înconjurător și cum ajută la îmbunătățirea calității aerului și a mediului înconjurător.
În timpul activității, i-am încurajat pe elevi să lucreze în echipă și să își ajute colegii, să își împartă ideile și să lucreze împreună.
După ce florile au fost plantate , i-am încurajat să împărtășească munca lor cu alți colegi de vârsta lor și să le vorbească despre importanța plantelor și a mediului înconjurător.
Le-am spus că și în acest an ne vom implica în proiecte de voluntariat, așa cum am făcut-o și anul trecut, prin participarea la Let s do it Romania!
Am discutat despre cum să aibă grijă de natură și cum să își asume responsabilitatea de a proteja mediul înconjurător.
3.Competența “A învăța să înveți”
Activitatea a fost planificată în avans, iar elevii au fost încurajați să participe la procesul de planificare. Împreună, am discutat despre florile pe care le-am plantat, despre locul potrivit pentru a le planta, când este cel mai bun moment pentru a le planta și cum să le îngrijim.
Elevii s-au implicat activ în procesul de plantare.Pentru împrejmuirea locului, fiecare elev a umplut un bidon de 2 litri cu nisip, pe care apoi l-a vopsit cu vopsea albă. A urmat săparea gropilor, plasarea bidoanelor și a plantelor în pământ, apoi udatul.
Am discutat împreună despre ceea ce au învățat și despre modul în care pot aplica aceste cunoștințe în viitor.
Am încurajat elevii să monitorizeze creșterea plantelor și să ia notițe despre schimbările observate. Acest lucru poate include observarea schimbărilor în dimensiunea plantelor, când încep să apară florile și când este necesar să le ude.
Au învățat despre alcătuirea unei plante, astfel încât să le fie ușor să sădească.
Alcătuirea plantei
Pregătirea florilor pentru plantare
4.Competența de comunicare în limba maternă
Pe tot parcursul activității, elevii și-au dezvoltat competența de comunicare în limba maternă. Am vorbit despre beneficiile plantelor și a mediului înconjurător ,despre cum plantele ajută la îmbunătățirea calității aerului, la crearea unui mediu mai plăcut și mai sănătos . Elevii și-au împărtășit idei și au discutat despre modul în care pot contribui la protejarea mediului înconjurător, prin intermediul plantelor. Au formulat propoziții pe care le-au exprimat cu claritate și coerență. I-am încurajat să utilizeze cuvintele și expresiile noi întâlnite, pentru a-și dezvolta astfel vocabularul și competențele lingvistice.
Au citit poezii despre plantele ce urmau a fi plantate, au despărțit cuvinte în silabe, au găsit sinonimele și antonimele, dar și diminutive pentru cuvintele indicate.
Laleaua
Sunt și eu o floare mică,
Sunt lalea, sunt frumușică.
Grădinile împodobesc,
Printre flori eu mă mândresc.
Laleaua eu mă numesc
Și primăvara înfloresc
Am potir când sunt închisă
Și-s o stea când sunt deschisă
În mai multe culori cresc
Și de-aceea mă mândresc.
ZAMBILE PENTRU MAMA
Zambile pentru mama
Eu am cules cântând
Când a-nflorit câmpia ,
Sub soarele arzând.
Zambile pentru mama
Îngeri cu ochii vii
Frumoasele zambile
Din suflet de copil.
NARCISA
Eu sunt galbena narcisă,
Frumoasă și jucăușă.
Primăvara dacă vine,
Mă aduce și pe mine.
Mai am niște surioare
Care-s cam albe la floare.
Toate mirosim frumos
Ca să vă fim de folos.
5.Competența de comunicare în limbi străine
Denumirile florilor plantate, în limba engleză
Pe tablă au fost afișate imagini cu florile ce urmau a fi plantate, scriind denumirile lor în limba engleză.
primăvară=spring
lalea= tulip
narcisă= daffodils
zambilă=lyacinth
ghiocel=snowdrop
panseluțe=pansies
năsturași=watercress
Am cântat împreună apoi cântecelul (It s spring!), în care cuvintele din limba engleză sunt și traduse. (link-ul melodiei https://youtu.be/AIcU9KLmFB8)
6.Competența digitală
Am urmărit dezvoltarea unor competențe specifice, precum :
– căutarea/ extragerea unor informații de pe internet( curiozități despre plante și mediile lor de
viață, explicarea unor cuvinte folosind dex online)
-căutarea melodiilor , deja învățate, de pe canalul You Tube;
https://youtu.be/Jrrui59to20 (Flori de primăvară)
https://youtu.be/1BpE-WrWFgw (Doar una e primăvara)
https://youtu.be/vtWv9YAXYxk (Vitrina cu meserii)
https://youtu.be/q3-jdOljLYo (Plantarea florilor primăvara)
Am folosit și două filmulețe în care copiii au învățat cum se sădește o plantă și care sunt meseriile legate de tema activității noastre.
Vitrina cu meserii
Plantarea florilor de primăvară
7.Competențe matematice și competențe în științe și tehnologii
În timpul activității de plantare, elevii au măsurat distanțele dintre bidoane, care au fost puse la 10cm unul de celălalt, distanța dintre plante și locul în care acestea au fost plantate. Acest lucru a ajutat la dezvoltarea abilităților de măsurare și planificare.
Au efectuat calcule matematice simple, cum ar fi adunarea bulbilor de ghiocei și a bulbilor de narcise ,dar și cantitatea de apă necesară folosită la udarea plantelor.
Am discutat despre nevoile plantelor și despre modul în care acestea pot fi îndeplinite prin intermediul solului, apei și a luminii.
În timpul activității de plantare, am folosit telefonul pentru a fotografia plantele, urmând ca după o perioadă să facem alte poze și să observe diferite stadii de dezvoltare.
În sala de clasă, am scris numele plantelor sădite, am numărat silabele fiecărui cuvânt despărțit și am rezolvat și o problemă.
Numărarea silabelor
Rezolvarea problemei
8.Competența “Spirit de inițiativă și antreprenoriat”
I-am invitat să planteze flori în grădina școlii. După ce au urmărit , în clasă, un filmuleț despre cum se plantează florile și au văzut care este alcătuirea unei plante, le-am aratăt cum să planteze și să îngrijească plantele.
După ce florile au fost plantate, i-am încurajat că pot lua inițiativă și pot începe să vândă plante sau să organizeze un eveniment de vânzare a plantelor, în școală sau în comunitate.Mi-am oferit sprijinul să îi ajut să stabilească prețurile și să îi învăț cum să facă publicitate produselor lor.
De asemenea, i-am încurajat să își dezvolte idei de afaceri legate de plante și să le pună în practică.
Poate unii elevi chiar vor dori să își planteze propriile plante (avănd în vedere că toți locuiesc în zonă rurală, la curte) sau să ofere servicii de îngrijire a plantelor în comunitate.
Le-am explicat că este necesar să își dezvolte abilitățile de comunicare, de vânzare și de negociere, să își creeze un plan de afaceri simplu și cum să își gestioneze bugetul.
La finalul activității, am făcut o prezentare a muncii lor, împărtășind experiența cu colegii de la o clasă paralelă, din școala noastră.
O astfel de activitate, de plantare de flori, este o modalitate excelentă de a dezvolta la elevi spiritul de inițiativă și antreprenoriat, de a-i învăța cum să își pună ideile în practică și de a-i ajuta să își dezvolte abilitățile necesare pentru a deveni antreprenori de succes în viitor.
Pregătiți pentru a începe plantarea
Delimitarea spațiului pentru plantare
Plantarea
Rezultatele învățării (Ce ați obținut?)
Sădește o plantă și te vei bucura de fapta ta!
Participarea la o activitate de plantare a florilor are numeroase beneficii educaționale, sociale și de sănătate. Printre principalele rezultate ale învățării se numără:
- Învățarea despre plante: prin activitatea de plantare de flori, elevii învață despre diferite specii de plante, cum să le planteze și să le îngrijească. Acest proces poate crește nivelul de conștientizare a importanței plantelor și a mediului înconjurător.
- Dezvoltarea abilităților practice: în timpul activității de plantare, elevii dezvoltă abilități practice precum săpatul, udarea, fertilizarea și alte tehnici de îngrijire a plantelor.
- Creșterea stimei de sine: prin plantarea și îngrijirea propriilor plante, copiii pot dobândi un sentiment de realizare și de stăpânire asupra unei activități. Acest lucru poate îmbunătăți stima de sine și încrederea în propriile capacități.
- Îmbunătățirea sănătății mentale: activitățile de grădinărit și de plantare de flori au un efect calmant și relaxant asupra minții și corpului, reducând nivelul de stres și anxietate.
- Creșterea interacțiunii sociale: activitățile de plantare sunt și o modalitate de a socializa și de a petrece timpul cu colegii, crescând astfel nivelul de interacțiune socială și de apartenență la comunitate.
Activitățile de plantare de flori au efecte pozitive semnificative asupra sănătății fizice și mentale, dar și asupra dezvoltării sociale și educaționale a elevilor.
Rezultatele învățării din perspectiva profesorului/specialistului
EUROPEANA- o resursă valoroasă
Predarea cu resursele Europeana este o experiență valoroasă pentru un educator, deoarece aceste resurse pot oferi o varietate de instrumente și materiale educaționale digitale într-o gamă largă de domenii de cunoaștere, cum ar fi istorie, artă, științe sociale, literatură și multe altele. În plus, Europeana poate oferi și oportunități pentru a îmbunătăți calitatea și eficiența procesului de învățare, prin:
– Acces la resurse educaționale digitale de calitate, obiecte digitale, inclusiv cărți, documente, fotografii, picturi și multe altele, din biblioteci, arhive și muzee din întreaga Europă. Aceste resurse pot fi utilizate pentru a crea prezentări interactive, aplicații educaționale și alte materiale didactice, care pot îmbogăți și diversifica experiența de învățare a elevilor.
– Crearea de activități educaționale personalizate: Educatorii pot folosi resursele Europeana pentru a crea activități educaționale personalizate pentru elevii lor, care pot fi adaptate nevoilor și intereselor lor. Aceste activități pot fi realizate în mod individual sau în grup și pot fi utilizate pentru a dezvolta competențele digitale, competențele lingvistice, competențele sociale și de cetățenie.
– Promovarea învățării colaborative: Europeana oferă și posibilitatea de a împărtăși și colabora cu alte instituții educaționale și cu alte țări, ceea ce poate încuraja elevii să colaboreze cu alți elevi din alte țări și să își dezvolte abilitățile de comunicare și de lucru în echipă.
– Îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților digitale: Predarea cu resursele Europeana poate fi, de asemenea, o modalitate de a îmbunătăți abilitățile digitale ale elevilor, care pot învăța să caute, să găsească și să folosească informații online într-un mod responsabil și eficient.
Așadar, predarea cu resursele Europeana poate oferi educatatorilor o varietate de avantaje în ceea ce privește accesul la resurse educaționale digitale, dezvoltarea de activități educaționale personalizate și îmbunătățirea competențelor digitale ale elevilor.
Did you find this story of implementation interesting? Why don’t you read about the related learning scenario? Connecting with the Environment using our Senses creat de Ayrton Curmi
Did you find this story of implementation interesting? You might also like:
- Enjoying the Moment through our Five Senses creat de Christabelle Scerri
- Learning in the Cultural Environment of Europeana creat de Elisabete Pires
- Nurture Mother Nature, creat de Alexandra Duarte
Do you want to discover more stories of implementation? Click here.
Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Rijksmuseum.