Implementation of ‘Health Alliance: Mens Sana in Corpore Sano’(SoI-BE-589)

Auteur: Linse Van Lierde, Sint Donatus secundair

Dit scenario verdeelt studenten in teams die vergelijken hoe verschillende Europese landen hun fysieke, mentale en emotionele fitheid behouden. Gedurende drie weken zullen studenten dagelijks sportactiviteiten doen, een trainingslogboek bijhouden en leren een nieuw gerecht te koken. Ze zullen een land kiezen om te bestuderen, waarbij ze de sport, culturele evenementen, eten, literatuur van het land verkennen.

1.Implementatiefasen

Introductie

Dit interdisciplinaire project combineert Lichamelijke Opvoeding, Psychologie, Literatuur, ICT, Engels en Culinaire Kunst, en bevordert vaardigheden in geletterdheid, welzijn en cultureel bewustzijn. Studenten zullen ook monitoren hoe deze activiteiten hun welzijn beïnvloeden.

Activiteiten

Les 1: Gebruik van het Europeana platform

In de eerste sessie maken studenten kennis met het thema welzijn en het doel van het scenario. We brainstormen over wat welzijn voor hen betekent en plaatsen ideeën op een Jamboard. We bespreken en definiëren samen welzijn, met nadruk op veranderingen tijdens lockdowns.

Vervolgens introduceren we Europeana-bronnen, inclusief humoristische gifs over lockdownroutines. Studenten vullen een vragenlijst in over hun welzijn van de afgelopen drie weken en worden in teams van vier verdeeld.

Het doel is om welzijn te verbeteren door te leren van andere Europese landen, met behulp van bronnen op Europeana. Elk team kiest een Europees land en zoekt naar informatie over sport en cultuur. Als startactiviteit kiest en kleurt elk team een afbeelding uit een Sporting Heritage Kleurboek om als teamembleem te gebruiken.

Les 2: Ons welzijn verbeteren

In 50 minuten wordt de individuele taak van het scenario uitgelegd. Elke teamlid houdt een workout-log bij waarin ze dagelijks minimaal 10 minuten sporten. Het type oefening kan variëren. Studenten kunnen hun eigen patroon voor welzijnsmonitoring aanpassen.

Daarnaast kiest elk team een land om zich op te richten en gebruikt Europeana en andere bronnen om te ontdekken welke sporten daar populair zijn, welke culturele evenementen er plaatsvinden en wat mensen graag lezen en eten. De landen moeten variëren en idealiter verschillende regio’s van Europa dekken (Noord, West, Midden, Zuidoost).

Elk teamlid krijgt een specifieke verantwoordelijkheid: Sportleider, culturele leider, kookleider en leesleider. Sommige taken worden door iedereen uitgevoerd.

Studenten worden door de doelen en taken van het scenario geleid met de interactieve presentatie “Health Alliance: Mens sana in corpore sano”. Deze presentatie bevat links naar invulformulieren en kan thuis worden geraadpleegd.

Aan het einde van de les maken de studenten een quiz om te laten zien dat ze de taak begrijpen.

Les 3: Teamtaak 1

Een teamlid voor sport (Sportleider) heeft een item (tentoonstelling, blogpost of video) uit de Europeana Sport Heritage Collection gekozen. Dit moet afkomstig zijn uit het land dat het team als bondgenoot heeft gekozen. De Sportleider presenteert dit aan de klas (infographic, blog, video met commentaar). Alle andere teamleden hebben sportnieuwtjes uit het bondgenootland gevonden via Europeana of andere online bronnen, sociale media, enz., en hebben deze binnen het team gedeeld. De meest interessante worden opgenomen in de presentatie van de leider.

Studenten worden eraan herinnerd dat Teamtaak 2 – Culture Snacks – voor de volgende les voorbereid moet worden.

Les 4: Teamtaak 2

Alle leden hebben informatie gezocht over een succesvol cultureel evenement in hun bondgenootland van de afgelopen twee jaar, via Europeana en andere bronnen. De culture leider verzamelt de bevindingen en presenteert de meest interessante (infographic of blog). We bespreken het belang van blootstelling aan culturele inhoud.

Studenten worden eraan herinnerd de resultaten van Teamtaak 3 voor de volgende les voor te bereiden.

Les 5: Teamtaak 3

De kookleider heeft een afbeelding gevonden die gezonde voeding vertegenwoordigt op Europeana Healthy Eating, een recept van een gerecht uit het bondgenootland gezocht en het gerecht bereid. De presentatie moet een Europeana-foto en eigen foto’s van het kookproces bevatten, met het mondelinge of geschreven recept (niet van internet). Voorgesteld format: video of blog met foto’s. We bespreken de rol van voeding voor gezondheid. Teams bespreken de voortgang van individuele taken – hoe bevalt de workout? Welke activiteiten hebben ze gekozen?

Studenten richten zich nu op de volgende Teamtaak 4 – Lezen.

Les 6: Teamtaak 4

Voor Teamtaak 4 hebben alle leden een boek of literair fragment gekozen dat hen tijdens de lockdown heeft geholpen. De leeskapitein onderzoekt welk boek het meest gelezen werd in het bondgenootschapsland, zoekt recensies (bij voorkeur in het Engels), en schrijft een gestructureerde recensie. Hierbij wordt ingegaan op waarom dat specifieke boek tijdens de lockdown populair was en hoe het zich verhoudt tot de huidige problemen en gemoedstoestand. Andere studenten delen ook hun leeskeuzes en het belang van lezen wordt besproken. Eventueel worden enkele recensies opgenomen in het eindrapport.

Teamtaak 5 werd niet uitgevoerd uit tijdsgebrek.

Evaluatie

De leerlingen vullen opnieuw een vragenlijst over mentaal welzijn in.

Elk team trekt conclusies door het verschil tussen hun individuele scores te vergelijken. Op dit moment vergelijken studenten hun persoonlijke trainingslogs om de rol van lichamelijke activiteit bij het verbeteren van hun welzijn in de afgelopen drie weken te bespreken. Tot slot beginnen studenten aan hun eindproduct, de definitieve presentatie in Padlet waarin het werk van vier leiders wordt samengebracht. Sommige klassen geven mogelijk de voorkeur aan een interactieve presentatie in Genially.

2. Resultaten

Resultaat voor de leerlingen

De leerlingen maken kennis met het thema welzijn, leren onderzoeken en maken kennis met het Europeana

Resultaat voor de leerkracht

De doelen voor de leerkracht in dit scenario zijn:

  1. Begeleiding van teamactiviteiten: De leerkracht faciliteert de samenwerking tussen studententeams en begeleidt hen bij het vergelijken van verschillende Europese landen op het gebied van fysieke, mentale en emotionele fitheid.
  2. Monitoring van individuele taken: De leerkracht houdt toezicht op de voortgang van individuele taken, zoals het dagelijks bijhouden van een trainingslogboek en het leren koken van een nieuw gerecht.
  3. Ondersteuning bij onderzoek: De leerkracht helpt studenten bij het vinden van relevante bronnen over sport, culturele evenementen, eten en literatuur van het gekozen land.
  4. Stimuleren van kritisch denken: De leerkracht moedigt studenten aan om kritisch na te denken over de rol van verschillende activiteiten bij het behouden van welzijn.

Link to the learning scenario implemented: Health Alliance: Mens Sana in Corpore Sano (LS-HR-537) – Teaching With Europeana (eun.org)

Do you want to discover more stories of implementation? Click here.

CC BY 4.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Finnish Heritage Agency.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial