Implementation of “Inventions and Discoveries” (SOI-RO-313)
Author: ARSENOIU MIHAELA, profesor
School/Organization: Liceul Tehnologic Energetic” Elie Radu”, Municipiul Ploiești
În implementarea acestei lecții am ales ca sursă de idei ”Invenții și descoperiri” de Tomislav Pavlović . Tema scenariului de învățare a fost perfectă pentru selectarea unei lucrări care va participa la Concursul Județean ”Invenții și inventatori”. În plus, elevii și-au putut folosi cunoștințele dobândite în timpul orelor de la disciplinele tehnice. De asemenea, le-am putut atrage atenția asupra numărului mare de invenții și descoperiri ale românilor cu care ei se pot mândri. Ei au văzut cum oamenii de știință din România au colaborat cu colegii lor din întrega lume.
” Inventatori români în domeniul tehnic ”
- Activitatea se desfasoară la ora de dirigenție elevii sunt in clasa a XI-a, au vărsta de 16-17 ani , colectivul clasei este format din 20 de elevi, este o lectie mixtă de învățare prin cooperare .
Profesorul prezintă elevilor sarcina de lucru, asigură materialele necesare efectuării activitații aplicative,
oferă explicațiile necesare efectuării sarcinii de lucru, îndrumă și dirijează activitatea elevilor.
Clasa este împărțită în 5 grupe, fiecare grupă își alege un lider. Fiecare grupă realizează un Power Point în care prezintă invențiile unui inventator român. Elevii își împart sarcinile în cadrul grupei: stabileasc inventatorul român și invențiile lui, selecteză materialele găsite, personalizează imaginile, stabileasc culorile slid-urilor, muzica de fundal etc. La sfârșitul activității liderul fiecărei grupe prezintă Power Pointul cu inventatorul român ales și cel mai bine realizat PPT din punct de vedere tehnic, artistic este selectat pentru a participa la Concursul Județean ”Invenții și inventatori”. Lucrările sunt evaluate de elevi și profesori.
Inventatorii români aleși de elevi au fost:
1. Elie Radu, de numele lui se leagă alimentarea cu apă potabilă a orașelor din România și prima uzină electrică de la Sinaia ;
2. Traian Vuia, primul om din lume care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul.
3. Henri Coandă, s-a remarcat în 1910 prin realizarea primului avion cu reacţie din lume.
4. Anghel Saligny, a proiectat în perioada 1890-1895 podul care traversează Dunărea între localităţile Feteşti şi Cernavodă, cu o lungime de 4087.95 metri, dintre care 1662 metri pe deasupra Dunării, podul a fost realizat la o distanţă de 30 de metri deasupra nivelului apei;
5. Iustin Capră, inventatorul român de excepție;
Elevii își dezvoltă competențele antreprenoriale, își asumă iniţiativa în rezolvarea problemelor care le revin în cadrul grupei, competențe de comunicare prin utilizarea corectă a vocabularului comun şi a celui de specialitate.
Elevii s-au mobilizat au fost interesați lucrarea cea mai bine realizată a fost ”Elie Radu, inventatorul uitat”, aceasta va fi prezentată de ehipa câștigătoare la Concursul Județean ”Invenții și inventatori”.
Am constatat că elevii au participat cu plăcere la lecție și au fost foarte încântați de informațiile descoperite pe platforma Europeana.
Imagini din timpul implementării
Did you find this story of implementation interesting? Why don’t you read about the related learning scenario? Inventions and Discoveries creat de Tomislav Pavlović
Did you find this story of implementation interesting? You might also like:
- Implementation of ‘Let’s explore Ireland, the Emerald Isle’ de Tina Jelosek
- Implementation of ‘Let’s explore Ireland, the Emerald Isle’ de Glykeria Gkouvatsou
- Implementation of ‘From Disability to Creativity’ de Eleni Malamidou
Do you want to discover more stories of implementation? Click here.
Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Mauritshuis.