Implementation of “STEAM in the Water Cycle” (SOI-GR-262)

Author: Αναστασία Μπατζάκα 

School/Organization: Νηπιαγωγείο Αμαξάδων Ν. Ροδόπης

Η ιστορία μου βασίζεται  στο   σενάριο “STEAM in the Water Cycle” που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από την Anna Maria Gauci. Επέλεξα το συγκεκριμένο σενάριο διότι αυτό το διάστημα υλοποιείται στο νηπιαγωγείο μας ένα πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα το νερό και παράλληλα στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί τα εργαστήρια δεξιοτήτων και συγκεκριμένα από τη θεματική ενότητα “Δημιουργώ και Καινοτομώ”  το πρόγραμμα “ STE(Α)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική”. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να εμπλουτιστούν οι δραστηριότητες του προγράμματός μας με τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου σεναρίου που προωθεί την ανακαλυπτική μάθηση και τις δεξιότητες  του 21ου αιώνα.

Το πλαίσιο εφαρμογής

Το σενάριο εφαρμόστηκε δια ζώσης με τους 10 μαθητές του ολοήμερου τμήματος του Νηπιαγωγείου, ηλικίας 4-6 ετών. Η ιδιαιτερότητα του τμήματος αλλά και όλων των μαθητών του νηπιαγωγείου είναι πως δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα καθώς προέρχονται από την μουσουλμανική μειονότητα με μητρική γλώσσα την τουρκική. Ο παράγοντας της γλώσσας είναι πολύ σημαντικός αλλά δεν αποτελεί αξεπέραστο  εμπόδιο αφού επιλέγουμε δραστηριότητες κατάλληλες ώστε να γίνουν κατανοητά όσα θέλουμε να μάθουν και να πετύχουν οι μαθητές μας . Το σενάριο λοιπόν που επέλεξα, παρόλο που είναι στα αγγλικά, περιέχει τέτοιες δραστηριότητες δηλαδή πειράματα ,παιχνίδια και παρουσιάσεις που βοηθούν στην κατάκτηση των γνώσεων και  την ανάπτυξη δεξιοτήτων ακόμη και σε μαθητές που δεν μιλούν την επίσημη γλώσσα του κράτους. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι με την εργασία σε ομάδες, με την παρατήρηση  πινάκων ζωγραφικής , με τη χρήση του Η/Υ και του bee bot.

                         ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 

1ο μάθημα 

                            Η ΒΡΟΧΗ

  Η εφαρμογή του σεναρίου ξεκίνησε σαν παιχνίδι όπου οι μαθητές θα έπρεπε να μαντέψουν τι ακούν . Δυστυχώς η ηχογράφηση που προτείνεται στο σενάριο δεν υπάρχει κι έτσι αναγκάστηκα να αναζητήσω κάποια άλλη πηγή. Χρησιμοποίησα  πόρο από το Φωτόδεντρο επιλέγοντας μόνο τον ήχο της βροχής.

Τα παιδιά άκουσαν τον ήχο και φυσικά αναγνώρισαν τη βροχή. Ακολούθησε συζήτηση για τις επιπτώσεις της στη ζωή του ανθρώπου.

Στη συνέχεια έπρεπε να παρακολουθήσουν το βίντεο  The rain came που επίσης δεν υπήρχε, αλλά και δεν γνωρίζω το περιεχόμενο του ώστε να αναζητήσω άλλον πόρο,  έτσι δεν υλοποιήθηκε το δεύτερο μέρος του πρώτου μαθήματος οπότε μετά τη συζήτηση ακολούθησε το τρίτο μέρος του μαθήματος όπου οι  μαθητές ζωγράφισαν μια βροχερή μέρα.

2ο μάθημα

                   Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

    Στο δεύτερο μάθημα, για την παρουσίαση του κύκλου του νερού χρησιμοποίησα πόρο  από την εκπαιδευτική κοινότητα  Αίσωπος  αφού  η προτεινόμενη παρουσίαση για να ανοιχτεί απαιτούσε πληρωμή.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με αυτό το ασταμάτητο ταξίδι του νερού και γι αυτό πρότειναν κάποιες επιπλέον δραστηριότητες .Έτσι φτιάξαμε ένα κολλάζ με υλικό που βρήκαμε στο διαδίκτυο το οποίο  θα χρησιμοποιηθεί ως δάπεδο για να παίξουμε με το bee bot,μια ομαδική ζωγραφική  αναπαράσταση του κύκλου του νερού με μαρκαδόρους  ,ζωγραφική στον υπολογιστή με το πρόγραμμα  των windows  3D ζωγραφική όπου κάθε μαθητής ζωγράφισε ένα από τα στάδια του κύκλου του νερού, τα οποία αποθηκεύτηκαν ,εκτυπώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν και αυτά για δραστηριότητες με  το bee bot  και τέλος οι μαθητές επέλεξαν να δραματοποιήσουν το ταξίδι του νερού. Επειδή έγιναν επιπλέον δραστηριότητες όπως είναι φυσικό απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος από αυτόν που προτείνεται στο σενάριο. Επίσης τροποποιήθηκε το φύλλο εργασίας διότι οι λέξεις ήταν στα αγγλικά .

Από τα προτεινόμενα διαδικτυακά παιχνίδια το “Natural Water Cycle Game”  ξετρέλανε τα παιδιά και μάλιστα αποθήκευσαν τον σύνδεσμο για να παίζουν και το πρωί στις ελεύθερες δραστηριότητες. Το “The Water Cycle Memory Game” τους δυσκόλεψε γιατί οι λέξεις ήταν στα αγγλικά.

3ο μάθημα

                            ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

   Το τρίτο μάθημα περιλάμβανε έναν πίνακα ζωγραφικής που εντυπωσίασε τα παιδιά και έγινε η αφορμή ώστε να γίνουν τα πειράματα  που ενθουσίασαν τους μαθητές , κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον τους οδηγώντας τους να κάνουν εκτιμήσεις και να βγάλουν συμπεράσματα.

  4ο μάθημα

Από το τέταρτο μάθημα πραγματοποιήθηκαν μόνο οι μετρήσεις με τα ποτήρια μέσα από τις οποίες οι μαθητές εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους με νέες λέξεις όπως άδειο, γεμάτο, μισογεμάτο και μισοάδειο. Η συγκέντρωση νερού της βροχής δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί διότι αυτό το διάστημα η περιοχή μας βιώνει μια περίοδο ανομβρίας.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μέσα από την υλοποίηση του σεναρίου οι μαθητές μας   έμαθαν για το πώς σχηματίζεται η βροχή , τον κύκλο του νερού,την σπουδαιότητα του νερού στη ζωή μας , εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους ,βελτίωσαν την προφορική τους επικοινωνία, συνεργάστηκαν ,έκαναν μετρήσεις,εκτιμήσεις και οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα.

Το συγκεκριμένο σενάριο αξίζει να το εφαρμόσουν κι άλλοι συνάδελφοι καθώς  το θέμα του είναι πολύ ενδιαφέρον, εφαρμόζεται εύκολα και μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες ηλικίες .Για τους πόρους που δεν υπάρχουν πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτοί που προτείνω στην υλοποίηση του σεναρίου  ή να αναζητηθούν νέοι.

Η Europeana καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης προσβάσιμη σε όλους. Έτσι λοιπόν ο καθένας μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν και πολύ  περισσότερο οι εκπαιδευτικοί που μπορούν και να  τα  εφαρμόσουν στην τάξη τους .Για εμένα η εφαρμογή του σεναρίου  ήταν η πρώτη  επαφή με την  Europeana. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την όλη διαδικασία της αναζήτησης  και  σίγουρα θα την ξαναχρησιμοποιήσω γιατί το υλικό που προσφέρει είναι πλούσιο και άρτια οργανωμένο.

Ο κύκλος του νερού: https://drive.google.com/file/d/1yj-2VycUW6UDD6J8F73C6hjncVMw5V-r/view?usp=share_link

Did you find this story of implementation interesting? Why don’t you read about the related learning scenario?  STEAM in the Water Cycle (LS-MT-235) Συγγραφέας:  Anna Maria Gauci

Did you find this story of implementation interesting? You might also like: 

Do you want to discover more stories of implementation? Click here.

Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Het Utrechts Archief.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial