Implementation of “The Starry Night” (SOl-GR-316)
Author: Βουνισέα Σταυρούλα, Νηπιαγωγός
School/Organization: 3ο Νηπιαγωγείο Αγίας Παρασκευής-Χέλμειο
Ο βασικός σκοπός του σεναρίου που εφαρμόσαμε, ήταν οι μαθητές μας, μέσα από την τέχνη, να γίνουν ενεργοί παγκόσμιοι πολίτες και να ενεργοποιήσουν δεξιότητες για την παραγωγή έργου.
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟ VINCENT VAN GOGH
Εφαρμόστηκε δια ζώσης σε τάξη 20 μαθητών (νηπίων-προνηπίων), 4-6 χρονών. Επιλέχθηκε γιατί μέσα από την τέχνη έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε πολλούς στόχους από το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ για το νηπιαγωγείο. Εντάσσεται στην Πολιτιστική Εκπαίδευση, με κύρια μαθησιακή περιοχή τις «Τέχνες», εμπλεκόμενες: «Γλώσσα», «Φυσικές επιστήμες», «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», «Πληροφορική», «Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη», είναι σύμφωνο με τους παγκόσμιους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, προκειμένου να προωθηθεί η αειφορία.
Οι τέχνες και τα αντικείμενά τους, διατρέχουν το καθημερινό μας πρόγραμμα, σε όλους τους τομείς από την αρχή της χρονιάς, υπάρχει εξοικείωση των παιδιών, όλα γίνεται προσπάθεια να συνδέονται μέσω των Τ.Π.Ε. Επίσης, να αναπτύξουν τα 4Cs του ΄21 αιώνα (Δημιουργικότητα, Επικοινωνία, Συνεργασία, Κριτική σκέψη).
Χρησιμοποίησα αρκετές ιδέες από το σενάριο, τις οποίες προσάρμοσα.
Θέμα ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά, και με αφορμή τις ανθισμένες αμυγδαλιές γύρω από το σχολείο κι εκπόνηση σχετικού θέματος, επιλέξαμε τον πίνακα του Van Gogh: «Ανθισμένη αμυγδαλιά». Στόχοι: α) Να γνωρίσουν το διάσημο ζωγράφο, το έργο του και να το συνδέσουν με την πολιτιστική κληρονομιά μας β) Να πειραματιστούν με νέα υλικά, τεχνικές και μέσα από τις δημιουργίες τους να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες γ) Να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και μέσα από την τεχνολογία
1) Αποτίμηση της υπάρχουσας γνώσης κι ανίχνευση γνωστικών δυσκολιών: Προσεκτική παρατήρηση του πίνακα (τον έχουμε εκτυπώσει ) : «Ανθισμένη αμυγδαλιά» του Van Gogh, ρουτίνα σκέψης (Ι see/Ι thinκ/Ι wonder) της προσέγγισης Visible Thinking.Βλέπουμε και ψηφιακά. Καταγραφή απόψεων ανά ομάδα παιδιών 3 ή 4.
2) Διδασκαλία:Γνωρίζουμε το ζωγράφο. Ρωτάμε τα παιδιά τι νομίζουν ότι θα δουν στο video.
Παρακολουθούμε video διαδραστικά. Προτρέπουμε να μαντέψουν τον τίτλο, τι συναισθήματα τους προκαλεί και αναφερόμαστε στην τρυφερή ιστορία που συνδέεται με τον πίνακα, στο τέλος στο ζωγράφο.
Εμπέδωση:Ζωγραφίζουμε τον πίνακα
-Εστιάζουμε με μεγεθυντικό φακό στις λεπτομέρειες.
-Xρησιμοποιούν τα Virtual Reality γυαλιά, ξεναγούνται και σε εικονική πραγματικότητα στο μουσείο van Gogh.Αναφερόμαστε πολύ απλά στην εξέλιξη της ζωγραφικής του. Η δραστηριότητα ενθουσίασε τα παιδιά.
3.Φτιάχνουν το πορτρέτο τους με την τεχνική pointillism
– Επιλέγουν 2 πίνακες του ζωγράφου και τους εκτυπώνουμε, (Αυτοπροσωπογραφία με γκρι τσόχινο καπέλο 1886-1887- Αυτοπροσωπογραφία μπροστά από το καβαλέτο 1888).
Mελετούν ομοιότητες και διαφορές καθώς και την τεχνική του ζωγράφου. Εκφράζουν την επιθυμία να ζωγραφίσουν το πορτραίτο τους με καπέλο, όπως ο van Gogh με την τεχνική pointillism, χρησιμοποιώντας μπατονέτες.
Aνατροφοδότηση
4. Δημιουργία ιστορίας
Ομάδα παιδιών 3 ή 4, διαλέγουν έναν από τους 3 πίνακες, γίνονται μέρος του πίνακα, δημιουργούν τη δική τους ιστορία και την παρουσιάζουν.
Αξιολόγηση: Εκθέτουν τα έργα τους στην ολομέλεια της τάξης και στους γονείς τους.
Μεταγνώση: Τελική καταγραφή των απόψεων, με την επανάληψη από τη Νηπιαγωγό των 3 αρχικών ερωτήσεων (τι πίστευαν αρχικά, τι καινούργιο έμαθαν, ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην τάξη). Kυκλώνουν λέξεις κλειδιά, στους δύο συγκρίσιμους εννοιολογικούς χάρτες, ανά ομάδα παιδιών.
Στείλουμε στα e-mails, των γονιών, για όποιο παιδί επιθυμεί, τους 3 πίνακες σε μορφή πaζλ, με διαβαθμισμένη δυσκολία
https://www.jigsawplanet.com/ και τo https://colorillo.com/ για συνέχεια της ζωγραφικής, ψηφιακά.
Έχουμε προγραμματίσει επίσκεψη στο μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Χρόνος δραστηριοτήτων: 2 διδακτικές ώρες σε δύο ημέρες.
Μέσα από την τέχνη, φέρνουμε το χθες, στο σήμερα
Τα μαθησιακά οφέλη που επιτεύχθηκαν, ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν έναν διάσημο ζωγράφο και να συνδέσουν το έργο του, με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Πειραματίστηκαν με νέα υλικά και τεχνικές, ανάπτυξαν τη φαντασία τους και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες καθώς και την αυτοπεποίθησή τους κι όλα δια μέσου της τεχνολογίας.
-Μάθαμε την Europeana και πώς μπορούμε να βρίσκουμε υλικό. Αναφέραμε ότι δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ανήκουμε κι εμείς κι ο van Gogh. Βλέποντας τη σημαία της Ε.Ε. θέλησαν να μάθουν την ιστορία της, χωρίστηκαν σε ομάδες κι έφεραν πληροφορίες.
Να αναφέρουμε επίσης, ότι στην τάξη είμαστε μαζί και με συνάδελφο της παράλληλης στήριξης, όπου από κοινού διαπιστώσαμε τον ενθουσιασμό με τον οποίο συμμετείχε, σε όλα τα στάδια, το παιδί που συνεκπαιδεύουμε.
Θα συμβούλευα τους εκπαιδευτικούς να εντάξουν στο πρόγραμμά τους την Europeana, θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη τόσο τα παιδιά όσο κι οι ίδιοι.
Γνωριμία με τη Europeana
Η Εuropeana και το υλικό της άρεσε στα παιδιά αλλά και σε εμάς, σαν καινοτόμο δράση, γι αυτό θα την εντάξουμε και πάλι στο πρόγραμμά μας.
Did you find this story of implementation interesting? Why don’t you read about the related learning scenario? Inside “The Starry Night” της Tamara Stojić
Did you find this story of implementation interesting? You might also like:
- Μουσική και Χρώματα της Παρασκευής Φώτη
- We Paint like Vincent van Gogh της Lidija Križanić
- Artists and their Diverse Abilities της Dorianne Galea
Do you want to discover more stories of implementation? Click here.
Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Katholieke Universiteit Leuven.