Implementation of “What would they say?” (SOI-RO-434)

Author: Doina Mormenche, profesor pentru învățământul primar

School/Organization: Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza” Galați, România

Am ales acest scenariu de învățare deoarece exprimarea sentimentelor reprezintă un aspect extrem de important pentru elevii de învățământ primar, nu doar îm contextul procedului de învățare/dezvoltare a acestora, ci și în viața de zi cu zi, în relațiile cu părinții sau ceilalți colegi. Totodată scenariul mi-a oferit posibilitatea de a pune elevii în situații concrete de viața prin utilizarea unor modele literare sau prin jocuri de rol.

Lecția s-a desfășurat în sala de clasă, față în față, cu un grup de elevi de clasa I, 24 elevi.

Cum mă simt azi?

Folosind materialele sugerate de proiectul implementat (https://www.sparklebox.co.uk/3051-3060/sb3055.html), elevii au primit o fișa cu o imagine și au fost puși în situația de a exprima sentimentul pe care îl sugerează imaginea. Elevii au identificat sentimente precum : tristețe, bucurie, indiferență, furie, oboseală etc. Apoi elevii au fost împărțiți în grupuri de 4 elevi și au avut ca sarcină să imagineze un dialpg prin care să explice motivele care au dus la sentimentul respectiv pentru personajul de pe cardul prezentat. 

Personajul preferat.

Folosind cărțile din biblioteca clasei sau luând ca exemplu una dintre lecturile recente, elevii au prezentat un personaj literar care s-a remarcat prin evidențierea unui sentiment. Au comparat personajele alese cu situații din viața reală.  Elevii au intrat apot pe site-ul Europeana și împreună cu profesorul au identificat imagini și au creat dialoguri referitoare la sentimentele sugerate de personajele din imagini.

Elevii au avut ca temă realizarea unui portofoliu în care să includă peronaje literare, desene care să exprime sentimentele de bază.

Folosirea acestui scenariu și adaptarea lui la specificul clasei mele mi-a permis să realizez o activitate dinamică în care au fost implicați toți elevii clasei. Activitatea a contribuit la dezvoltarea competențelor de comunicare, elevii fiind puși în situații în care au exprimat sentimente, au oferit descrieri, a contribuit la dezvoltarea spiritului de echipă, a empatiei, a cunoașterii de sine, aspecte foarte importante în viața unui copil la această vărstă. A încurajat copiii să citească mai mult și să-și exprime sentimentele.

Did you find this story of implementation interesting? Why don’t you read about the related learning scenario? What would they say?’ (LS-FI-139) created by Karoliina Mutaten

Did you find this story of implementation interesting? You might also like: 

Do you want to discover more stories of implementation? Click here.

Public Domain Mark 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Albertina.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial