Implementation of ‘Girl Power-historical figures’ (SOI-RO-556)

Autor: Tanasaciuc Valentina-Luminița, profesor pentru învățământul primar,

Școală/Organizație: Școala Gimnazială Nr. 28 Galați

Introducere

Pornind de la scenariul menționat am creat un material similar căruia i-au adus o notă personală. În cadru proiectului „De ce iubim România ?” derulat în anul școlar 2023-2024, în una din temele abordate intitulate:  „Pionieri români”, o activitate a fost  dedicată Elisei Leonida Zamfirescu, activitate prin care s-a propus să se analizeze viața și realizările sale deosebite. În cadrul acestui proiect, elevii au explorat contextul social și istoric în care a trăit și a lucrat Zamfirescu, obstacolele pe care le-a întâmpinat și modul în care a depășit aceste bariere pentru a-și atinge obiectivele. De asemenea, s-a evidențiat contribuția sa la dezvoltarea ingineriei și a științei în România, precum și impactul ei asupra promovării egalității de gen în domeniul tehnic. S-au utilizat diverse surse de informații, inclusiv documente istorice, articole de presă și interviuri cu persoane care au cunoscut-o sau care au studiat viața și munca ei. Scopul final al proiectului a fost de a aduce în prim-plan viața și moștenirea lui Elisa Leonida Zamfirescu și de a inspira generațiile viitoare, în special fetele și femeile, să-și urmeze pasiunea pentru știință și inginerie. Pornind de la scenariul de la scenariul prezentat și folosind metodele sugerate dar și alte resurse Europeana, am adaptat lecția punând accentul pe Elisa Leonida Zamfirescu.

Implementare

Pentru început s-a procedat la  colectarea informațiilor despre viața și realizările Elisei Leonida Zamfirescu din diverse surse, cum ar fi cărți, articole, documente istorice și interviuri informații care au permis  analiza contextului social și istoric în care a trăit Zamfirescu, inclusiv obstacolele cu care s-a confruntat și contribuția ei la dezvoltarea ingineriei în România, fapt ce a determinat înțelegerea de către elevi cât de greu i-a fost unei femei din acea perioadă să se remarce ca fiind una dintre primele femei inginer din România ( https://www.europeana.eu/ro/exhibitions/pioneers/elisa-leonida-zamfirescu ).

Prezentarea unor materiale multimedia și documentare despre viața și munca ei au stârnit curiozitățile elevilor de 9-10 ani  astfel că prin întrebări de genul : „Cine a fost ?”, „ Ce a făcut ?”, „ Ce invenții i se datorează ?” s-a realizat o hartă conceptuală care a permis conturarea personalității complexe a Elisei Leonida Zamfirescu. Copiii au elaborat materiale educaționale despre viața și realizările Elisei Leonida Zamfirescu care pot fi oricând folosite: puzzle( jigsawplanet- https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3ebff0135d13 ), hartă mentală(https://mm.tt/app/map/3263235040?t=AMnUlLRmuF), fișă de documentare : https://www.canva.com/design/DAF1eXhM_wE/T_8lc8CCXMtMLg5trlGZSQ/edit?utm_content=DAF1eXhM_wE&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton,  .

De asemenea, elevii au avut ocazia să reflecteze în legătură cu ceea ce i-a inspirat această femeie-pionier și să argumenteze dacă această personalitate le poate fi model.

Rezultate

Proiectul  a avut ca prim rezultat creșterea gradului de conștientizare a elevilor despre contribuția Elisei Leonida Zamfirescu la dezvoltarea ingineriei și științei în România( majoritatea dintre elevi  aflând pentru prima dată despre realizările ei și despre locul ei în istoria științei și tehnologiei românești și internaționale). Prin promovarea modelului de succes al Elisei Leonidei Ungureanu, proiectul încurajează mai multe fete să aleagă cariere în domenii considerate tradițional masculine. Prin evidențierea realizărilor Elisei Leonida Zamfirescu și a provocărilor pe care le-a depășit într-o epocă în care femeile aveau acces limitat la educație și cariere tehnice, proiectul a contribuit la promovarea egalității de gen în domeniul ingineriei și științei. Prin prezentarea vieții și realizărilor Elisei Leonida Zamfirescu, proiectul a stimulat interesul elevilor pentru domeniul STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) astfel încât în clasă cel puțin o dată pe lună se derulează activități de cercetare  a diferitelor procese științifice din lumea înconjurătoare( exemplu: reacțiile unui acid asupra unei monede de aliaj din bronz sau magnetizarea corpurilor din fier, construirea de poduri rezistente folosind diferite alimente, construire de piramide din pahare de carton fără folosirea mâinilor, etc.) .

În concluzie, proiectul a avut un impact semnificativ asupra clasei a III a E de la Școala Gimnazială nr. 28 Galați, contribuind la schimbarea mentalităților și la promovarea unei culturi a incluziunii și a excelenței în domeniul științei și tehnologiei, fetele și băieții fiind interesați în a experimenta și explica fenomene fizice și chimice din mediul apropiat.

Materiale rezultate în urma implementării

Link to the learning scenario implemented: Girl power – historical figures

Do you want to discover more stories of implementation? Click here.

CC0 1.0: the featured image used to illustrate this article has been found on Europeana and has been provided by the Professor Engineer Dimitrie Leonida Technical Museum.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial